torsdag 27. mars 2014

Arktis blir varmere, selene forsvinner og isfjellene smelter.

Oversatt fra Washington Post:


Polhavet varmes opp, isfjell blir det mindre av og noen steder finner selene at vannet er for varmt, ifølge en rapport fra handelsdepartementet i går fra Consul Ifft, i Bergen, Norge.

Rapporter fra fiskere, selfangere og oppdagere peker alle på en radikal endring i klimaforhold og temperaturer i Arktis som man aldri har opplevd før. Leteekspedisjoner rapporterer at man nesten ikke har observert noe is sør for 81 grader 29 minutter.

Sonderinger til en dybde på 3100 meter viser at Golfstrømmen fortsatt er veldig varm. Store ismasser er blitt erstattet av morener av jord og stein, fortsetter rapporten, mens kjente isbreer er helt forsvunnet mange steder.

Svært få sel og ingen hvitfisk (f.eks torsk) er funnet i den østlige Arktis, mens store stimer av sild og krøkle (fisk i loddefamilien) som aldri før har våget seg så langt nord, finner man nå på de gamle selfangstplassene. Det blir spådd at i løpet av få år vil isen smelte, havoverflaten stige og gjøre de fleste kystbyene ubeboelige.
*Jeg glemte å si at denne meldingen var fra 2 november 1922 , som rapportert av AP og publisert i The Washington Post - 90 + år siden!


Delvis kopi av artikkelen:


NOAA ( den amerikanske National Oceanic and Atmospheric Administration ) har arkivert originalmeldingen som ble sendt fra den amerikanske konsulen i Bergen til "State Department" i Washington.

Link her: http://docs.lib.noaa.gov/rescue/mwr/050/mwr-050-11-0589a.pdf   (denne lenken virket da dette ble skrevet, men nå er den død. Man kan fundere på hvorfor).

https://www.facebook.com/excaliburnewsnetwork/videos/1131330333643169/


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar