søndag 7. februar 2016

Windows 10. Hvordan legge inn W10 på ny maskin og/eller legge tilbake en sikkerhetskopiert W10 på ny hard-disk.

Windows 10 er en gratis oppgradering av Windows 7 og Windows 8.1, men den ser ikke ut til å ha sin egen aktiveringskode, da den kom uten noen egen installasjons-DVD. Hva kan jeg gjøre dersom hard-disken ryker slik at Windows 10 må installeres på nytt? Hvordan går man frem for å reaktivere Windows etterpå?

Her gjelder det å være føre var. Det man bør gjøre, er å ta en sikkerhetskopi av systemet. Dette er en 2-stegsprosess. For å kunne gjøre dette, må du ha følgende utstyr:

1.     .  En ekstern hard-disk til å lagre selve Windows-systemet ditt på
2.     .  En DVD-stasjon til å lage en gjenopprettings-DVD. Alternativt kan du benytte en USB minnepinne.Systembackup (sikkerhetskopi) som du legger på den eksterne hard-disken starter du ved å gå inn i kontrollpanelet og finne "Sikkerhetskopier og gjenopprett Windows"-menyen:

Neste valg er "Opprett en systemavbildning":


Har du koblet til en ekstern hard-disk, kommer noe slikt som dette opp som valg:
Starter du denne prosessen, får du en backup av Windows-systemet ditt, nøyaktig som det er i øyeblikket, lagt ut på den eksterne hard-disken. 
Men når maskinen din "tar kvelden" og du står der med denne back-upen (sikkerhetskopien) på en ekstern hard-disk, er du likevel "lost", for du kan ikke starte ny Windows direkte fra den eksterne hard-disken. Du må ha en eller annen enhet som du kan starte maskinen fra. For maskiner med DVD-spiller, kan en slik benyttes. Da må du ha vært så forutseende at du har laget en slik oppstartsDVD. Det gjøres (preventivt) ved å gå inn i kontrollpanelet og foreta valget "Opprett en systemreparasjonsplate":


Denne DVD-plata blir da den du skal starte maskinen med når du har erstattet den ødelagte hard-disken i maskinen din med en ny. Denne gir deg så mulighete til å finne det sikkerhetskkopierte Windows-systemet ditt på den eksterne hard-disken du la sikkerhetskopien på.

Dersom du ikke har DVD-spiller i maskinen (noe som etterhvert er blitt mer og mer vanlig), bør du i stedet kunne starte maskinen ved hjelp av programvare som ligger på en USB-minnepinne. 

Da kan det kanskje være like godt å gå til Microsoft og laste ned dette verktøyet - MediaCreationTool:


Når du starter dette verktøyet, må du først godta en lisensvilkårene til Microsoft. Så får du disse valgene:
Her får du lastet ned en versjon av Windows 10 som du kan installere på ny maskin/ny hard-disk. Når USB-minnepinnen er klar, får du denne meldingen:


Det er litt uklar informasjon om hvorvidt du faktisk må angi produktnøkkel eller ikke ved en slik nyinstallert W10. Nå skal det imidlertid være slik at de gamle produktnøklene (W7 eller W8.1) vil fungere for W10. 


Benytter du en Office-pakke (Office 2010), må du inn med produktnøkkelen der også.

Tillegg pr. 09.03.2017:

Det har flere ganger vært varslet at slik gratis oppdatering av Windows 10 skal avsluttes. Pr. i dag ser dette likevel fremdeles ut til å virke. 

Microsoft har i tillegg lagt til en mulighet for å oppgradere om du tilfredsstiller dette kravet:

Windows 10 free upgrade for customers who use assistive technologies


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar