onsdag 19. oktober 2016

Stillehavsøyene som ikke forsvinner.

Den danske professor Bjørn Lomborg, mest kjent for boken "The Skeptical Environmentalist", har lenge argumentert for at mange av de kostbare tiltakene som er rettet mot global oppvarming vil ha minimal effekt på temperaturstigningen i verden.
Han har relativt nylig skrevet en artikkel som beskriver hvordan mange journalister fra de store mediehusene tar en årlig tur til Marshall-øyene (vulkanske øyer og koralløyer i Stillehavet) for deretter å komme med panikk-rapporter om at øynasjonen forsvinner i havet grunnet global oppvarming. Disse følelsesladde rapportene beskriver også hvordan innbyggerne flykter fra disse synkende atollene.
Nyere forskning viser imidlertid at dette ikke er helt i overensstemmelse med hva som virkelig skjer. To forskere ved Aukland University har benyttet historiske fotografier og satellitt-fotografier for å analysere kystlinjeforandringene til seks atoller og to rev-øyer i Marshalløyene. Studien deres viser at arealet til øyene faktisk har vokst siden midten av det 20. århundre.
Andre studier har vist tilsvarende utvikling for andre atolløyer.

For øvrig er det ikke klimaendringer som gjør at innbyggerne på Marshall-øyene utvandrer. Over 52% av innbyggerne lever under fattigdomsgrensen. Under 40% av innbyggerne er i fast arbeid. Historiske årsaker gjør det enkelt for disse folkene å utvandre til USA, noe de også faktisk gjør.

Referanser:

Multi-decadal shoreline changes in response to sea level rise in the Marshall Islands


Arthur P. Webb og Paul S. Kench:
The dynamic response of reef islands to sea-level rise: Evidence from multi-decadal analysis of island change in the Central Pacific


Bjørn Lomborg:
Impact of Current Climate Proposals

John D. Sutter, CNN:
You're making this island disappear (tåredryppende eventyrfortelling):Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar