mandag 24. april 2017

Vil du være med å lete etter aliens?

San Francisco ligger ganske langt nord i California.  Det kalde havet utenfor gir ofte hustrig vær i denne byen. 


Dette er en "badestrand" på vestsiden av San Francisco tatt 31. juli. Ikke mange badegjester.San Francisco Bay med Alcatraz 
Men innlandet har som regel et mer behagelig klima, med sommertemperaturer som i snitt ligger over 20 grader C.  Berkeley er en by på omkring 120000 innbyggere som ligger ved østbredden av San Francisco-bukten. Byen huser den eldste avdelingen i University of California-systemet.
Forskning står i høysetet ved dette universitetet, noe som vises i og med at 90 Nobelpriser er blitt tildelt forskere derfra. Link til en Wikipedia-artikkel om UC Berkeley.


Ett interessant forskningsprosjekt fra Berkeley, SETI@home, som ga allmennheten adgang til å delta i slikt forskningsarbeid, ble tilgjengelig 17. mai 1999. Der ble folk oppfordret til å donere databehandlingstid på sine hjemmemaskiner for å kunne sjekke signaler fra radioteleskop i håp om å finne meldinger fra aliens. Dette er rett og slett en måte å outsource databehandlingen til millioner av hjemmemaskiner, der hver maskin får en avgrenset oppgave å tygge på, for så å sende resultatet tilbake til Berkeley. De som har deltatt en stund kan når som helst laste ned et sertifikat som bevis på det viktige forskningsarbeidet man deltar i. Slik ser mitt ut for tiden:

Opprinnelig måtte man laste ned en spesiallaget programvare for SETI@home, men etter hvert dukket det opp en mengde andre forskningsprosjekt som ville beite på samme idéen. Derfor ble det laget en 'paraply'-programvare – BOINC – som kunne benyttes for å hente de prosjektene man ville være med å hjelpe. Denne programvaren finnes her:


Programvaren er tilgjengelig både for Windows, OS-X, Linux og Android.

For tiden er det 4272447 brukere med til sammen 15959709 datamaskiner som betjener SET@home. Programvaren belaster datamaskinen ganske heftig, så du vil kanskje merke det om du holder med CPU-/GPU-krevende grafikkoppgaver. Men det er ganske mange muligheter for tilpasning av programvaren, som for eksempel:Om du føler for det er det bare å laste ned programvaren, installere den, registrere deg i systemet, velge hvilket/hvilke prosjekt du vil være med på – og vips, så er du i gang.

Dersom din maskin er med på å finne signaler som positivt kan tilskrives intelligente vesener der ute, lover prosjektlederne at ditt navn også vil være med på deltakerlista når Nobelprisen for dette deles ut.


Foredrag om SETI:
https://www.youtube.com/watch?v=CmtEWBz_2kE

Om undersøkelsen av den merkeligste stjerna i universet:
https://www.youtube.com/watch?v=gypAjPp6eps


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar