onsdag 11. oktober 2017

De som benytter konsensusargumentet i klimadebatten har ikke forstått den naturvitenskapelige metode

Michael Crichton (1942 – 2008), lege, forfatter og filmregissør, blant annet kjent for novellene “Andromeda Strain”, “Congo”, “Sphere” og “Jurassic Park”, var også en kraftig kritiker av påstanden om at det er konsensus blant forskere om den ødeleggende virkningen av våre CO2-utslipp. Han uttalte blant annet følgende:
Jeg ser på konsensusvitenskap som en ekstremt forferdelig utvikling som burde vært stoppet for lenge siden. Historisk har påstanden om konsensus vært skurkers fremste handlingsmåte. Det er en metode til å unngå debatt ved å påstå at temaet allerede er avgjort. Når du hører om konsensus blant forskere om ett eller annet er det på tide å holde godt på lommeboka, du er i ferd med å bli lurt.
La det være klart: vitenskapelig arbeid har ingen ting med konsensus å gjøre. Konsensus hører hjemme i politikkens verden. Innenfor vitenskap holder det at én forsker har rett, noe som medfører at han eller hun har resultater som er mulig å verifisere i forhold til den virkelige verden.
Innenfor vitenskap er konsensus irrelevant. Det som er relevant er reproduserbare resultat. De fremste forskerne i historien er store fordi de brøt med konsensus.
 Det finnes ikke noe slikt som konsensusvitenskap. Hvis det er konsensus er det ikke vitenskap. Hvis det er vitenskap er det ikke konsensus”.Her er noen eksempler på forskere brøt med konsensus:
  • Det heliosentriske verdensbildet (Kopernikus/Galilei). Før denne teorien ble formulert, var det vanlige syn at jorda var universets sentrum. Nå kom sola plutselig i sentrum.
  • Utviklingslæren til Darwin ga oss den moderne evolusjonsteorien.
  • Ignáz Fülöp Semmelweis, ungarsk lege, f. 1818,  fant ut at man ville minke dødeligheten ved sykehusene om legene desinfiserte hendene mellom operasjonene. Hele legestanden “visste” at dette var bare tull. Semmelweis ble presset til å forlate stillingen sin fordi han ikke var enig i gjeldende konsensus.
  • Relativitetsteorien til Einstein og kvanteteorien til Planck er også gode eksempler.
  • Alfred Wegener kom på 1920-tallet med teorien om jetstrømmer  og kontinentaldrift. Begge teoriene møtte sterk motstand blant de etablerte forskerne, men er i dag fullstendig godtatt.
  • Barry Marshall og Robin Warren mottok i 2005 nobelprisen i medisin fordi de fant den bakterien som forårsaker magesår. Flertallet innenfor legevitenskapen hadde tidligere “visst” at det var røyking og stress som var årsaken til lidelsen.
  •  I 2011 mottok Daniel Shechtman Nobelprisen i kjemi for sin oppdagelse av kvasikrystaller, en kjemisk struktur som forskere tidligere trodde var umulig. Oppdagelsen til Shechtman var i sin tid svært kontroversiell. Han ble på ett tidspunkt bedt om å forlate forskningsgruppa han var del av. Det tok tid før funnene hans ble akseptert av andre forskere, men oppdagelsen har vist seg svært viktig. Hans kamp tvang med tiden andre forskere til å endre sin oppfattelse av selve materiens natur.

Lenker:
Michael Chrichtons Caltec foredrag: “Aliens Cause Global WarmingIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar