onsdag 4. april 2018

Nokia er ikke død

Ved Nokianvirta-elva startet gruveingeniøren Fredrik Idestam en papirmølle (egentlig den andre av 2) i 1865 sørvest i Finland. Dette var starten på firmaet Nokia, 15 kilometer vest for Tampere (som da var russisk). Inspirasjonen som førte til firmanavnet Nokia AB i 1871 var hentet fra navnet på elva.

Firmaet skulle etter hvert gå inn i den nye tid ved fokusere på den økende bruk av elektrisitet, noe som i 1902 medførte at firmaet startet med generering av elektrisk strøm.
Suomen Gummitehdas Oy (engelsk: Finnish Rubber Works) kjøpte opp Nokia i 1918 for å sikre seg strømforsyning. Suomen Kaapelitehdas Oy (engelsk: Finnish Cable Factory) ble også innlemmet som en del av virksomheten i 1922. Disse tre virksomhetene fortsatte egentlig som uavhengige selskap frem til 1967, da de ble slått sammen til Nokia Corporation. Her var fokuset på papir, elektronikk, gummi (blant annet gummifottøy og bildekk – Nokian) og kabler. I 1979 startet samarbeidet med TV-produsenten Salora, og radio-telefonselskapet Mobira Oy ble dannet. Noen år senere ble dette til verdens første mobiltelefoniselskap, der markedet var Sverige, Danmark, Norge og Finland. Verdens første biltelefon, Mobira Senator så nå dagens lys. Den veide 10 kg.


I 1984 overtok Nokia Salora. Telekommunikasjons-selskapet fikk nå navnet Nokia-Mobira Oy. Samme året kom Mobira Talkman, som var en 5 kilos transportabel telefon som kunne benyttes både i og utenfor bil. 


I 1987 lanserte firmaet Mobira Cityman 900, og da var vekten kommet ned i 800 g. Prisen var temmelig stiv, nærmere 40000 NOK, men salget gikk strykende. Telefonen fikk for øvrig klengenavet "Gorba" fordi president Mikhail Gorbatsjov ble avbildet med den under en pressekonferanse i oktober 1987. 


Det er verd å merke seg at Motorola var først ute med handholdt mobiltelefon. Dette skjedde i 1973. 
I de følgende årene fant ledelsen i Nokia ut at man skulle satse ytterligere på telekommunikasjonsmarkedet. Dette ble understreket ved at Nokia-Mobira Oy skiftet navn til Nokia Mobile Phones i 1989.
Den finske statsministeren Harri Holkeri foretok verdens første GSM telefonsamtale i 1991. Telefonen var en Nokia 1011.


Nokia 1011 – også kjent som Mobira Cityman 2000

Noen år senere kom Nokia 2100-serien. Disse telefonene var de første som benyttet den kjente Nokia ringetonen (som et kuriosum kan nevnes at ringetonen er inspirert av Franscisco Tárregas "Gran Vals"). Nokia forventet å selge omkring 400000 eksemplarer av 2100-telefonene, men markedet svelget unna omkring 20 millioner eksemplarer.Med Nokia 9000 Communicator prøvde man seg i 1996 på en kombinert telefon og PC til rundt 5500 NOK. Her kunne man både sende epost, faks og surfe på nettet. Apparatet hadde også tekstbehandling og regneark. Det ble ingen økonomisk suksess.
Men Nokia 8110 som kom samme år, også kalt "banan-telefonen" ble veldig populær. Dette hadde nok også sammenheng med at den var en "stjerne" i science-fiction-filmen MATRIX som kom i 1999.


6100-serien var også særdeles vellykket. Nesten 41 millioner telefoner ble solgt i 1998, noe som medførte at Nokia passerte Motorola på salgsstatistikken. Nokia 6100 var den første telefonen som hadde spillet "Snake" installert.
I tiden omkring år 2000 økte salget omkring 50% hvert år. Den første telefonen uten ekstern antenne ble sluppet i 1998 – Nokia 8810.


1999 ble fargesprakende i og med at Nokia 3210 kom i 6 forskjellige varianter. Disse kom også med flere ringetoner, spill og forhåndsinstallerte bildemeldinger. Omkring 160 millioner av enheten ble solgt.

Totusentallet krevde at telefonen kunne behandle multimedia. Nokia 7650, som kom i 2001, var Nokias første enhet med innebygd kamera. Den hadde også fargedisplay.

Nokia 6650 kom i 2002. Det nye her var at den kom med 3G. 
I 2002 fikk man Nokia 3650 – hovedsakelig beregnet på markedet i USA. Her var det muligheten for video-opptak som var det nye.


Året etter kom lavbudsjett-telefonen Nokia 1100. Det ble solgt om lag 250 millioner eksemplarer av denne. Den må sies å være blant noen av de mest solgte forbrukerelektronikk-produktene i verden. I 2005 solgte Nokia sin telefon nr. en milliard – som var en Nokia 1100.
Spillenheten N-Gage ble sluppet i 2003. 3 millioner ble solgt, men Nokia tjente ikke særlig på dette.


Nokia 7280 var en del av Nokias "Fashion Line"-produkter. Fortune Magazine kåret den som ett av årets (2004) beste produkter. Pussycat Dolls "Beep" musikkvideo fulgte med.


Konkurransen på verdensmarkedet hardnet til. Allerede i 2001 merket man at konkurrentene begynte å "spise" markedsandeler. Salget tok seg likevel opp omkring 2004, selv om dette skulle bli rent midlertidig. 46 millioner dårlige batterier levert med flere av mobiltypene var et kraftig varsel om problemer som etter hvert kom til å hope seg opp. Nokia hadde sluppet N-serien (N70, N90 og N91) på denne tiden. 

I januar 2007 kom iPhone fra Apple. Den hadde touch-skjerm, noe Nokia ikke i utgangspunktet hadde støtte for i sitt operativsystem, Symbian. Den første telefonen med touch-skjerm fra Nokia kom i 2008 under navnet 5800 Xpress (Symbian v9.4). 8 millioner eksemplarer ble solgt, noe som var rimelig bra. Men selve touch-funksjonen virket ikke særlig godt.


Android versjon 1.0 fra Google ble sluppet i 2008. Salget av iPhone tok av. Nå var det Apple, BlackBerry, Samsung, HTC og LG som gjorde seg gjeldende på verdensmarkedet. Nokia merket en kraftig nedgang i salget, noe som resulterte i at Nokia måtte si opp 1700 ansatte i 2009.

Nokia slapp N8 i 2010. Det var en uhyre solid telefon med touch-skjerm og 12 MP kamera med Carl Zeiss optikk.  Teknisk Ukeblad hadde i oktober 2010 denne beskrivelsen av telefonen:
"Markedets beste kamera, HDMI-utgang, muligheter for å bruke USB-utstyr som minnepinner og harddisker, alt det nyeste av teknologi, et fyldig - og utvidbart internminne, bred støtte for videoformater, gratis kart og navigasjonsprogramvare –  N8 er på papiret det råeste du får tak i i dag. 

Prislappen er på 3700 kroner - altså en drøy tusenlapp mindre enn Samsung Galaxy S og iPhone 4. Og N8 hører hjemme på samme hylle som disse.
Om Nokia kjører ut en software-oppdatering som fikser barnesykdommene, utstyrer telefonen med en bedre nettleser og raker vekk de siste, små svakhetene som har sneket seg med fra S60, blir N8 en klokkeren seksertelefon, og den er jammen ikke langt unna i dag, heller."
Kombinasjonen av slagkraftig maskinvare, et allerede lovende operativsystem vi forventer blir bedre og bedre, en programvarebutikk med et hurtig økende utvalg og killer-elementer som gratis kart og navigasjonsløsninger gjør at N8 lett kan kalles den beste Nokia-telefonen som noensinne har blitt laget."


N8 hjalp nok til at Nokias salgskurver gikk oppover igjen i 2010. Men uroen i firmaet fortsatte. Nå ansatte man Stephen Elop som sjef. Han kom fra Microsoft. Han presset gjennom at firmaet ikke hadde ressurser til å fortsette med Symbian som operativsystem på telefonene. Siden nå Android ville vært et naturlig valg, ser man i ettertid den fatale fadesen det ble ved å gå over til Windows på telefonene. Å gå i kompaniskap med  Microsoft hjalp lite – Apple overtok som verdensleder i salg av mobiltelefoner i 2011.


Samarbeidet med Microsoft resulterte i de såkalte Lumia-telefonene med Windows 8 operativsystem. Men salget kom aldri opp til de store høydene. I 2012 la Nokia ned sin eldste fabrikk i Finland og flyttet produksjonen til Asia – som for øvrig utgjorde det største markedet nå. Underskuddet i 2012 tilsvarte over 8 milliarder NOK og 10000 arbeidere måtte forlate firmaet.

Lumia-telefoner
Lumia 920 var den siste telefonen Nokia leverte før kortene ble kastet og mobiltelefonavdelingen ble overtatt av Microsoft. Med på lasset var patenter (dog ikke alle) og kart-tjenester. En æra var over – eller kanskje ikke?

Nokia beholdt 2 fabrikker i Asia, Chennai i India og Masan i Sør-Korea.

Nokia begynte i 2006 seriøst å utvide virksomheten i retning av telekommunikasjon. Et samarbeid med Siemens startet med noen komplikasjoner fordi det ble kjent at de hadde levert utstyr til Iran som kunne brukes til avlytting og arkivering av telesamband, mobiltelefoner og internett-trafikk. Nå har Nokia kjøpt opp både Siemens Networks (2,21 milliarder $) og Alcatel-Lucent (nettverks- og mobiltelefon-delen - 15,6 milliarder €). Dette ga Nokia et sterkt utgangspunkt i forhold til Ericsson, Huawei og Cisco når det gjelder satsing på, og utbygging av 5G-nettverk. Nokia har nå annonsert at de i samarbeid med Vodaphone Tyskland skal levere 4G-nettverk på månen. Se også her.Nokia eier nå Bell Labs i New Jersey – 8 nobelpriser er tildelt forskere derfra. Dette har også hjulpet til i utviklingen av de elektronikk-komponentene (Reefshark og 5G chipset) som skal benyttes i fremtidige 5G-nettverk. Nokia har nettopp annonsert at de kommer med en ny "chip" som modulerer signalene i optiske fibre så effektivt at det nærmer seg den teoretiske Shannon-grensen. Dette vil ganske sikkert medføre en kapasitetsøkning i dataoverføring i undersjøiske kabler om et år eller to.

Nokia satser på deltakelse i 5G-utbygging både i USA, Kina, Korea og Japan – Europa ser ut til å ligge noe etter i denne utviklingen (Tsjekkia er et unntak - utbyggingen der skal allerede starte i september 2018) .

Nokia innledet i 2017 et samarbeid med Xiaomi når det gjelder patentrettigheter.


Microsoft solgte i 2016 mobiltelefonavdelingen med fabrikker til HMD Global. Dette er et selskap startet av tidligere Nokia-ansatte. I dag er det Foxconn (Foxconn åpner nå også fabrikk i Wisconsin - USA) som setter sammen de fleste telefonene til HMD Global. HMD har et tett samarbeid med Nokia og Google og selger allerede flere telefoner basert på de gamle modellene til Nokia, samt nye, android-baserte telefonerNokia får mellom $10 og $30 i royalties for hver solgte telefon. Toppmodellen er Nokia 8 Sirocco som er ment å konkurrere med Galaxy S9 og iPhone X. Prisleiet vil også ligge deretter - størrelsesorden 9000 NOK.


En mere budsjettvennlig er denne krabaten, Nokia 8110 4G, som utenpå er helt lik den gamle 8110-telefonen til Nokia, men nå med 4G. Prisen på denne blir ventelig i nærheten av tusenlappen. Denne telefonen har et eget operativsystem som går under navnet KaiOS. Det er basert på en Linux-kjerne, noe også Android er. I følge tek.no kan man kjøre enkelte Android-apper som Google maps og Spotify på telefonen.

Hovedkvarteret til Nokia og HMD er i Karaportti i Espoo, Finland. Dette er rett utenfor Helsingfors. I 2017 hadde Nokia 102716 ansatte. I dag får firmaet 90% av inntektene sine fra salg av utstyr som overfører datasignaler over internett. 

----------------------------------

Oppdatering! Pr. juni 2018 er Nokia 8110 4G i salg i Norge


Pr. august 2018 har NOKIA landet en stor kontrakt med T-Mobile - 5G

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar