tirsdag 1. mai 2018

Den globale oppvarmingen tok slutt for minst 20 år siden

Det engelske meteorologiske institutt, UK Met Office, samler inn temperaturdata fra hele verden. Datasettene går under benevnelsen HadCRUT (Hadley Centre of the Climate Research Unit of the University of East Anglia). Dette er de temperaturdataene som også benyttes av Klimapanelet.
Aktivister og aktivistforskere har lenge hevdet at vi har en farlig, global temperaturstigning grunnet våre klimagassutslipp. HadCRUT temperaturdatasettet som slår sammen temperaturmålinger fra land og hav viser imidlertid at den globale temperaturen i dag er nøyaktig den samme som den var for 20 år siden. Nå er det på tide at man slutter med skremselspropagandaen!






























Hadcrut-temperaturene er blitt kritisert for at dekningen rundt om på jordkloden er noe tilfeldig. Satellittdata gir en mye bedre total dekning over nesten hele jordkloden (litt tynn dekning i polare strøk, men bedre enn det man får med bakkemålinger). Derfor ser vi pausen i temperatur-utviklingen mye tydeligere ved å betrakte dataene fra University og Alabama, Huntsville. Det er folkene her som først startet med å utvikle slike satellittmålinger.

På 1980-tallet hadde vi en del vulkanutbrudd som til en viss grad spredde forurensning opp i atmosfæren. I 1986 gjaldt det Mount Augustine (Alaska) og Chikurachki (Russland - Kyrillene). I 1987 var det Kliuchevskoi  (Russland - Kamchatka). Den største var sannsynligvis Mount Redoubt (Alaska) som var det neste største utbruddet som er registrert i USA. I 1991 kom det et stort utbrudd på Filippinene - Mount Pinatubo.


Foto: U.S. Geological Survey Photograph taken by Richard P. Hoblitt. - Public domain.

Dette utbruddet gav den største påvirkning av atmosfæren siden Krakatoa i 1883. Disse utbruddene vises som et fall i temperaturgrafen på slutten av 1980-tallet samt et Pinatubo-dipp på 1990-tallet.





























Link til datasettet - UAH-temperaturene: https://www.nsstc.uah.edu/data/msu/v6.0/tlt/uahncdc_lt_6.0.txt



8 kommentarer:

  1. Dere er klar over at dere sammenlikner toppen av en El Nino med bunnen av en La Nina?

    SvarSlett
  2. Petter Bjørkeeiet -> for det første er det ikke sammenligning med toppen av El Niñoen - for det andre er det ikke sikkert vi er i bunnen av La Niñaen - for det tredje kan vi godt sammenligne lengre tilbake, som f.eks 1990. Vi snakker om måleavvik som er mindre enn usikkerheten i målingene. http://stjakobs.dyndns.org/klima/hadcrut03.jpg

    SvarSlett
  3. Hva sammenlikner dere? Kan du konkretisere "samme som den var for 20 år siden"? Grafen viser en stigende trend; har vi noe rådata å se på. Men ja; dagens La Nina vet vi ikke alt om enda, på sammen måte som grafen ikke vet hva som skjer i 2019 selv om det står i tittelen

    SvarSlett
  4. Det er helt klart at vi ikke vet hva som skjer, men vi vet hva som har skjedd. Det er det artikkelen min viser til. Du ser det enda bedre om du benytter satellittmålingene fra University of Alabama Huntsville. http://stjakobs.dyndns.org/klima/uah.JPG

    SvarSlett
  5. Du svarer ikke på det jeg spør om.

    Artikkelen din viser kun til en Wikipedia-side, ingen ting annet. Nen om man følger denne siden videre for å finne seneste data vises det en graf som viser markant økning seneste 20 år (dog noe dårlig grafikk, uten bakgrunnsdata)

    Og jeg svarer fra nå ikke på navnløse innlegg

    SvarSlett
    Svar
    1. Grafene henter jeg fra woodfortrees direkte. De benytter ekte bakgrunnsdata.

      Slett
    2. Jeg skal svare også på avsporingen dine selv om du ikke vil stå frem med fullt navn.

      woodfortrees viser som vi er enige om at 1998 er lik 2018 - En El Nino mot en La Nina. Du vil at jeg skal gå tilbake til 1990 (avsporing fra artikken din). Gjerne for meg, woodfortrees viser her en markant økning frem til i dag. Og pila til vulkanen din peker to år feil. Om vi bruker et enda større vulkanutbrudd fra 1985 viser dette at temperaturen da steg nær kontinuerlig i fem år. Burde det ikke vært en lik utvikling av temperaturen da? Man kan ikke bruke ett og annet vulkanutbrudd for å bevise noe som helst om global temperatur, verken du eller jeg.
      Men nå var vi altså på 20 år som artikkelen omhandler. Jeg finner ikke bakgrunnsdataene, kan du hjelpe?

      Tips:Du bør linke til kildene dine i artikkelen så slipper du måtte komme med de i etterkant.

      Og helt seriøst: Jeg svarer ikke fra nå på navnløse kommentarer. J

      Slett
    3. woodfortrees.org er kjent for å hente originaldata fra alle kildene sine. Kan det være så vanskelig?

      Slett