søndag 18. november 2018

Fun fact - om høyeste fjell



















 

Mount Chimborazo -  Equador


Å måle høyden på fjell som ligger inne i landet, langt fra havoverflaten, har til tider bydd på mange problem. Hva er høyden over havet når man ikke har noe hav i nærheten? De som måler opp landskap for å lage kart har utviklet en hel rekke finurlige, matematiske metoder for å finne ut av dette. Bak denne artikkelen er linket til en video som forklarer en del av det man må ta hensyn til. 

Som en kuriositet kan nevnes at jeg i sin tid fikk innprentet i geografitimene at Mount Blanc var Europas høyeste fjell med sine 4807 til 4810 meter over havet (toppen er en isbre, så selve toppen av berget skal befinne seg på 4792 meter). Nå mener man imidlertid det er fjellet Elbrus, i Russland (på grensen til Georgia – Kaukasus), med sine 5642 moh. som er Europas høyeste.

Hva som er verdens høyeste fjell er heller ikke helt enkelt å gi et godt svar på. Alternativ 1 er selvsagt Mount Everest med sine 8848 moh. 



Mount Everest


















Alternativ 2 er selvskrevet om man måler avstanden mellom toppen av fjellet og jordas sentrum. Her er det Mount Chimborazo i Equador som er vinneren. Fjelltoppen er 2163 meter lengre vekke fra jordas sentrum enn toppen av Mount Everest er. Chimborazos høyde over havet er målt til 6263 m.


Mount Chimborazo

Turister kan kjøre opp til en Base Camp som ligger ca. 4800 moh. 









Deretter er det bare å gå oppover så langt man klarer. Å bevege seg i 5000 meters høyde er ingen spøk. Flere metodikker er tilgjengelige, men felles for disse er å ta det rolig – dyp innpust – dyp utpust. 

Personlig ga jeg opp på 5071 moh.













Alternativ nr. 3 er Mauna Kea på Hawaii. Dette fjellet stiger 10210 meter opp direkte fra havbunnen, men er bare 4207 moh.



Mauna Kea



















Oppskrift på hvordan vi finner havnivåret der det ikke er noe hav:











Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar