tirsdag 11. juli 2017

Mailmerge med OpenOffice

La oss anta at du etterhvert er blitt lei av Microsoft og Google som vil ha deg til å benytte apper og plass på nettet for så å fakturere deg for det titt og stadig. Det er da man tyr til OpenOffice som kan legges trygt lokalt på enheten din enten den benytter Windows, OS X eller Linux. Til og med til Android finnes det en variant, AndrOpen Office.

La oss videre anta at du har lovet å skrive ut adresselapper fra ei Excel-fil du har fått levert. Innholdet kan eksempelvis se slik ut:

Innholdet i adressefila Adresser.xls


Når du nå skal begynne arbeidet i OpenOffice må du først overføre Excel-fila til en OpenOffice-database. Da fyrer du opp 
Du får opp dette skjermbildet:

Trykk på "Neste"

Da får du dette opp der du trykker på "Bla gjennom":Velg Excel-fila di og trykk på "Neste":Så trykker du på "Fullfør" og må velge navn på basen din. Etter det vil dette skjermbildet dukke opp:Dobbeltklikker du der det står "Sheet1" vil du kunne sjekke innholdet i basen:
Dette er de 2 filene du jobber med:Det du skal jobbe videre er Adresser.odb-fila.

Nå kan du starte opp tekstbehandleren:  
Dette er valget du så gjør:Nå får du opp et skjermbilde der du må velge databasenavn (Adresser.odb), tabell (Sheet1) samt hvilket papir du skal benytte. Her er det mange typer å velge mellom. Typen står som regel merket av på pakken det kommer i.Nå starter arbeidet med å velge databasefelt. Her velger man feltene ett og ett og plasserer dem slik de skal vises i navnelappen.
Til slutt ser det slik ut:Trykk så på "Valg"-flippen og sørg for at disse feltene er merket av:Trykk så på "Nytt dokument".

Her vises det jeg fikk opp. Det er tydelig en feil i OpenOffice - Versjon 4.1.1 som jeg benytter, for postnummerfeltet kom ikke med. Dette må altså rettes opp. Her merker jeg det første feltet i første navnelappen der postnummeret skulle stått, og sletter feltet ved å trykke på "Delete".    (Jeg fikk problemer fordi jeg hadde benyttet en variabel med punktum (Postnr.) som en del av navnet. Da dette ble rettet opp forsvant problemet).

Nå kan du lagre dette dokumentet slik at det er tilgjengelig til en annen gang.

Da er det bare å gjøre klar skriver og ta en utskrift:
Svar "Ja" på spørsmålet som dukker opp.


Da får du denne utskriften:

**********************************************Dette gikk så bra at vi nå føler oss tvunget til å prøve med et flettebrev også. Her tenker vi å benytte samme database som til navnelappene. Vi starter opp OpenOfficeWriter , velger "Sett inn"-menyen og "Kryssreferanse":


Vi får opp denne menyen, der vi velger flippen "Database":


Her har vi funnet de feltene vi kan legge inn i brevet. Nå er det bare å dobbeltklikke på feltnavnene (merket med rød sirkel) i den rekkefølge man vil ha de lagt inn i dokumentet, og vips, så spretter de over:


Så er det bare å komponere selve teksten i dokumentet, som til slutt kan se slik ut:
Referansenummeret burde egentlig ha ligget i databasen, ett spesifikt nummer til hver av de man sender brevet til.

Utskrift gjøres på tilsvarende vis som ved navnelapper.

Her er et eksempel på ett av brevene som ble skrevet ut:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar