onsdag 22. november 2017

Oumamuamua kom på besøk fra det interstellare rom

Science-fiction-forfatteren Arthur C. Clarke hadde en del gode spådommer om fremtida. Han var den første som forutså at vi kom til å få kommunikasjons-satellitter. I sin tid, lenge før man begynte med integrerte kretser, beskrev han nåtidens mobiltelefoner.

I boka "Rendezvous With Rama" fra 1973 beskrev han at den nordøstlige delen av Italia ble truffet av en asteroide i 2077 med katastrofale følger. Derfor ble det opprettet et system for å speide etter slike farlige objekter.
I år 2131 kommer det et stjerneskip som opprinnelig blir tatt for å være en asteroide. Observasjonene viser at objektet kommer fra det interstellare rommet - altså hører det ikke naturlig hjemme i solsystemet. Stjerneskipet får navnet Rama, og menneskene drar ut for å borde det. 

Boka "Rendezvous With Rama" er leseverdig den dag i dag.

I oktober i år ble astronomene overrasket av det det kom et tilsvarende besøk fra den interstellare delen av verdensrommet. Objektet ble oppdaget ved en tilfeldighet fra Pan-STARRS1-teleskopet på toppen av en vulkan på Hawaii.
 Flere observatorier ble alarmert, slik at man ganske raskt konstaterte at dette virkelig ikke var et objekt som hørte hjemme i solsystemet. Det fikk navnet "den første budbringeren fra en plass langt borte", men siden observatoriet står på Hawaii, skrives navnet slik: "Oumuamua". Astronomene har likevel et annet navn, A/2017 U1. 

Man trodde først at Oumuamua var en normal asteroide, men det viste seg ikke å stemme. Oumuamua viste seg å være rød, sigarformet og ca. 800 meter lang. 

Video som illustrerer formenOm boka "Rendezvous With Rama"

Om Arthur C. Clarke:

https://no.wikipedia.org/wiki/Arthur_C._Clarke

I ettertid:

En fantasifull fremstilling av dette:


Scientific Americans versjon
NPR


Independent (news)


Tilleggsopplysninger - BBC - 13.02.2018


TED-foredrag om dette (fra 19. juli 2018)

Var Oumuamua likevel et romskip?
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar