Ustabile kraftkilder som sol- og vind-kraft har allerede begynt å vise seg ødeleggende for strømdistribusjonen der man virkelig har satset på slik energitilførsel. Spesielt utsatt er nettverk som videreformidler vindkraft. Man kan veldig lett få mismatch mellom generert kraft og belastningen. Dette gjelder både levert effekt samt levert frekvens på strømmen. Tradisjonelt vil da system som er satt opp for å beskytte nettet, gripe inn, og man får i mange tilfeller et totalt kollaps i strømleveransen.
Oppslag på University of South Australia (Foto: Offentlig info fra University of South Australia angående stadige strømbrudd.)
I Sør-Australia, som ofte går under benevnelsen "Vindkraft-hovedstaden" (påstått kapasitet er 1,47 MW – 40% av totalen i området), opplever man nå en mengde tilfeller av såkalte "black-outs" på grunn av vindkraftens innebyggede ustabilitet. Dette stoppet blant annet tog-trafikken i Adelaide 2 dager på rad (28. og 29. april), slik at tusenvis av passasjerer måtte finne alternative metoder for å komme seg på jobben. Og det blir stadig verre etter hvert som man kobler på flere vind-generatorer.
I tillegg til problemer med effekt- og frekvens-variasjon opplever man også at summen av vindgeneratorene opererer med forskjellige svingefrekvenser. Dette genererer egensvigninger i distribusjonssystemet som både kan ta knekken på linjenettet, men det kan også slå tilbake på vindmøllene, slik at enkelte av disse kommer i egenvibrasjoner, brekker og/eller tar fyr.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar