tirsdag 26. november 2019

Tullete knefall for EU-byråkratiet


EU-byråkratene forbyr kapitalisme når det gjelder


I den senere tid har historier om NAV-skandalen versert i media. Bakgrunnen for denne "skandalen" er at norsk lovgivning øyensynlig har kollidert med EU/EØS-regelverket.



Vårt EU/EØS-medlemskap har gitt mange merkelige utslag. Redselen for å bli utsatt for EUs makt gjør at Norge ikke tør benytte reservasjonsretten der det virkelig burde protesteres. Noen eksempler:

Matsminkedirektivet. Tilsetningsstoffer til mat som lenge hadde vært forbudt i Norge ble tillatt igjen på grunn av matsminkedirektivene.

Kjemikaliereformen. Kreftfremkallende og hormonforstyrrende stoffer kan, etter press fra kjemikalieindustrien i EU, fortsatt godkjennes selv om det finnes tryggere alternativer.

Tjenestedirektivet. Formålet med direktivet er å øke handelen med tjenester på tvers av landegrensene, ved å fjerne nasjonale reguleringer og kontroll. Dette har blant annet resultert at vi nå har rullende dødsfeller (utenlandske vogntog) omkring på våre smale og svingete veier i utkant-Norge.

De fleste småbarnsforeldre har hørt om EU-godkjent grus som skulle benyttes som fallunderlag omkring lekeapparater i barnehager. Dette har den utrivelige egenskapen at det blir steinhardt når det er fuktig og så fryser til ved kuldegrader.  Fram til 15/9-2014 hadde forskriftene "kommentarer til bestemmelsene".  I §11 i disse sto det; "Is og snø kan utgjøre et problem idet underlagets dempende egenskaper endres. I en situasjon med is og snø må det vurderes hvorvidt bruk av det enkelte utstyr bør holde frem eller om utstyret eller hele lekeområdet bør avstenges."
Hva som gjelder nå er noe uklart.

Strømforsyningen i EU svikter stadig oftere grunnet tiltak i tråd med overtroen om at vi "ødelegger" klimaet – med øket innføring av jojostrøm fra sol og vind. Man har derfor begynt å forberede seg på dette ved å kreve stadig lavere effektforbruk på elektriske apparat som vi benytter i hverdagen. Fra 2017 skrudde EU igjen krana for hvor sterk motor støvsugeren din kan ha. Til da hadde gjennomsnittseffekten for en støvsugermotor vært på 1800 watt. I en overgangsperiode ble kravet endret til 1600 watt. Nå er kravet at maksimum effekt skal være 900 watt. Sannsynligvis gjør dette at man i praksis må støvsuge i lengre tid enn før, slik at det totale antall kilowattimer forbrukt blir temmelig uendret. En slik regel i Norge er ikke bare unødvendig – den er idiotisk.

Krav til "økodesign" gjør nå at du ikke kan kjøpe gammeldagse panelovner over 250 Watt. En slik ovn i dag må ha innebygd mulighet for sentralstyring og natt-senking av temperatur. Dette gjør at ovnen koster dobbelt så mye som nødvendig.

EU vedtok i 2009 følgende plan for utfasingen av glødepærer (1. september for alle år): 2009 - forbud mot alle matte glødepærer, og klare glødepærer over 100 W; 2010 - forbud mot glødepærer på 75 W; 2011 - forbud mot glødepærer på 60 W; 2012 - forbud mot alle glødepærer; 2013 - skjerpede krav til lavenergipærer og LED pærer; 2016 - skjerpede krav til blant annet halogenpærer.  Det blir hevdet at vi i Norge sparer 16 TWh på grunn av forbudet mot glødelyspærer.  Men ingen har laget en oversikt hva dette idiotstykket har kostet forbrukerne på grunn av de langt dyrere LED-lyspærene man er tvunget til å kjøpe. Mange av oss har ikke bare benyttet glødelyspærene for belysningens skyld, men også som en varmekilde i kjeller og andre små rom som mangler annen oppvarming. 

De som har levd en stund husker at det var på denne måten man dirigerte næringslivet i Sovjet fra Moskva. Nå er det EU-byråkratiet som har overtatt denne rollen, noe de naturlig nok reagerer kraftig på i Russlands tidligere satellitt-stater, som Ungarn, Tsjekkia, Slovakia m.flere.  De kjenner "lusa på gangen".

Obama innførte tilsvarende regler for belysning i USA. Forbudet mot glødepærer skulle tre i kraft i begynnelsen av 2020. Demokratene har med dette gjort sitt ytterste for å stoppe tørke og skogbranner ved å legge begrensninger på innendørs belysning  - heldigvis forgjeves. The Department of Energy har nå fjernet forbudet mot glødepærer på grunn av at dette ellers ville gi høyere kostnadene for forbrukerne.  Et slikt forbud kan bare forsvares om det kan rettferdiggjøres økonomisk, i følge Shaylyn Hayes, en talskvinne for the Department of Energy.

Min vurdering er at Norge snarest mulig må komme seg ut av det klamme EU/EØS-grepet. Dagens system innenfor økonomisk styring minner i alt for stor grad om det sovjetiske.




Lenke:
Amazon er for det meste utsolgt for 60W/220V matte lyspærer for tiden. Lightbulbwholesaler.com kan imidlertid levere slike i kasser på 24 pærer til en pris på omkring 24$ (omkring 230 NOK – omkring 10 NOK pr. lyspære – men frakt og toll antakelig kommer i tillegg): https://www.lightbulbwholesaler.com/p-17566-220v-60w-a19-frosted-household-lamp-case-of-24.aspx

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar