onsdag 11. april 2018

Noen inntrykk fra Kenya

Nairobi er hovedstaden i Kenya. Den ligger omtrent 1800 meter over havet, litt sør for ekvator. Høyden gjør at temperaturen i snitt ligger omkring 16 grader om vinteren (juni til august) og omkring 19 grader om sommeren (februar til mars). Over 3 millioner innbyggere gjør at trafikkbildet til tider er ganske kaotisk. Nairobi er i seg selv ikke stort turistmål, men for skandinaver er Karen Blixens "Den afrikanske farm" - et par mils vei utenfor byen - et turistmål som frister.


Lokale kunstnere stiller ut verkene sine her.

Parken rundt hovedbygningen er ganske velholdt og frodig.


























Karen Blixen døde og er begravet i
Rungstedlund, Danmark.


































Som ved mange andre storbyer rundt om i verden plages også Nairobi med brakkebyer og slum i utkantene.





















En drøy times kjøring fra Nairobi gir oss muligheten til å dra ned i Rift Valley. 



Fra utsiktspunktet kan man skue mange mil utover.




Nede i dalen finnes det diverse hoteller, barer og servicefasiliteter. Ikke alle er direkte trestjerners.






Jo lengre inn i Masai-land man kommer jo mer sparsom blir bebyggelsen.
Masai-kveg
Utkanten av Masai Mara
Hvilende dyr av katteslekten. De forebereder seg til nattens jakt.

Å slåss mot store dyr med skarpe horn gir skader og gjør en ganske utslitt. Det må hviles etterpå.





Men her er andre dyr også.


Gnu




Noen turister står opp ekstra tidlig om morgenen for å studere dyrelivet fra lufta.



Soloppgang i Masai Mara




Det farligste store dyret i Afrika er flodhesten. Den er uhyre aggressiv, har skarpe tenner og dårlig gemytt. 










































Hyene





Toyota har god omsetning av firehjulsdrevne kjøretøy i Kenya. Det er ganske robuste maskiner. Bilde fra en stopp i en Masai-landsby. 



Masaiene lever svært primitivt. De har sin budskap. I de senere årene er det blitt restriksjoner på hva de kan jakte på. Om man skal vise seg som en verdig høvding-kandidat må man jakte på og drepe ei løve med handvåpen. Dette er blitt forbudt nå - så det skaper visse problemer for Masaiene.























Det er lite av sivilisasjonens "goder" her. Jordhyttene er relativt små, matlaging skjer over åpen flamme inne i hyttene, noe som er et problem forurensningsmessig. Selv om de ikke har innlagt elektrisitet, har flere anskaffet seg mobiltelefon. Slike gjenstander må de ha cash for å få tak i. Da er besøkende turister gode å ha. Ved hjelp av sang, dans og salg av tøy og enkle gjenstander, har de ordnet seg en liten strøm av inntekter.
























Hvordan gjøre opp ild







































Søppelarbeid:




   






















Leoparder er ofte vanskelige å oppdage




























Gepard:





Brødfrukt:




Enkelte av turdeltakerne hadde behov for et toalettbesøk. Nærmeste flyplass ble redningen:

Kontrolltårnet:




Det var svære elefantflokker like ved flyplassen.



Renholderne holder møte:


Her hadde vært en kamp på liv og død. Løva var helt utslitt og hadde en del skader.


Til slutt kom den og la seg i skyggen av Toyotaen.


Det var litt plunder å manøvrere seg vekk.





Som det fremgikk av kartet over, nærmet vi oss Serengeti National Park. En gang i året synes gnuene at gresset er grønnere i Tanzania. De legger derfor i vei på en massevandring der de må krysse Mara River. Det er bare et lite problem. I elva legger det både krokodiller og flodhester. Derfor blir det et visst svinn før flokken kommer frem.









































Lake Naivasha er en stor ferskvannssjø uten noe synlig utløp. Det betyr at utløpet er under jorda et sted. Vulkansk aktivitet i området synes imidlertid å ha tettet utløpet en smule igjen i de siste årene. Derfor har vannstanden steget betraktelig i forhold til hva den var tidligere.

















 Dette er husene britene bodde i under kolonitiden.



Nå forflytter vi oss til Malindi, som er en badeby ved det indiske hav. Det har vært en blomstrende turisme her, noe som vises ved at det er bygd luksushoteller ved stranda. I de siste årene har imidlertid turistindustrien stagnert - delvis på grunn av flere terrorangrep rundt om i Kenya. Hotellene i Malindi var derfor nesten uten besøkende. Muslimer og kristne fordeler seg omtrent 50% hver i Malindi, men de lever stort sett i fred med hverandre.


Byen er ellers kjent for at Henrik Sjøfareren var innom. Mindre kjent i vesten er at Henrik juksa litt. Han måtte ha los ombord, Ahmed Ibn Majid. 

Minnesmerke:







Strendene er ikke overbefolket.



Kveldsbad i det indiske hav









I tidligere tider - under britenes styre - ble de innfødte ofte ansatt som tjenere. I dag er det lite med briter her. Derimot har italienere kjøpt opp mange av de store villaene. Men de tar med seg tjenerskap fra Italia, noe som lokalbefolkningen misliker sterkt. Næringslivet produserer i dag for en stor del til turister som ikke kommer - håndverksprodukter hoper seg opp.











Arbeidsledigheten i området gjør sitt til at en del av befolkningen går en smule over streken en gang i blant. Malindi er kjent for sex-turisme og tyverier fra turister. På stranda (utenfor turist-hotell-eiendommene) har ungdommer til dels koblet mannlige turister til unge jenter for seksuelt samvær. Dette er selvsagt ulovlig i Kenya, men virksomheten er vanskelig å stoppe. Ellers prøver ungdommer å få turister til å hyre båtturer i nærområdet - noe som selvsagt er helt legalt. Det forekommer også tigging, der ungdommene flokker seg om hotellene når det er turister der. Ved fjære sjø kan turister vasse utover - det er svært langgrunt - for så å betrakte hva som lever under vann. Det flokker seg gjerne mange "hjelpsomme" ungdommer rundt disse turistene, og alle prøver å tjene noen slanter på "guidingen". Her er noen bilder fra en slik fjærevandring:















Området ville sannsynligvis ha hatt glede av en økende turiststrøm. Ingen av terrorhandlingene har skjedd i nærheten av Malindi. Nairobi har vært en del utsatt, men ellers har det meste av slik virksomhet skjedd ved at røverbander har trengt seg inn fra nabolandene i nord og øst. Drapene har da foregått nært grensene til nabolandene (Somalia og Sør-Sudan).

Området rundt Malindi er tiltalende for europeiske turister. Prisene er lave, maten er god, klimaet behagelig og betjeningen ved hoteller og i butikker er vennlig.























































Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar