onsdag 9. oktober 2019

Om isen i nord


















USS Skate (SSN-578)  ved Nordpolen i 1958  - Bilde: Wikipedia – Public Domain



Det er mange som "følger med" i nyhetene og tror de har fått med seg at isen i Arktis er i ferd med å forsvinne helt i sommersesongen (minimum is-areal inntreffer omkring midten av september hvert år). Det stemmer at arealet av havis har minket siden maksimum i 1979, men det har vært lite is der før det. Her er et bilde fra Nordpolen i august 1958, da den atomdrevne ubåten USS Skate fant åpent vann der.

I 1987 ble stuntet gjentatt, men da var 3 ubåter der samtidig.


U.S. and British sailors explore the Arctic ice cap while conducting the first U.S./British coordinated surfacing at the North Pole. The ships are, the nuclear-powered attack submarine Sea Devil (SSN-664), the fleet submarine HMS Superb (S-109) , and the nuclear-powered attack submarine Billfish (SSN-676), 18 May 1987.

Skremselsindustrien i kjølvannet av FNs klimarapporter passer nøye på hvordan startpunktene på dokumentasjonen velges. Det er derfor ikke tilfeldig at 1979 benyttes som startår når de skal vise hvordan havisarealet varierer i nord. Dette har ofte vært fremstilt slik:

 


De prøver med alle krefter å forhindre at grafen som tidligere også ble tatt med i Klimapanelets rapporter, skal se dagens lys i dag. Det så slik ut:



Konklusjonen er at havisen i nord varierer i utstrekning, og det er ingen grunn til å tro at dagens situasjon er enestående.


Selv forskere stoler vel mye på massemedia, og tror fremdeles på historiene om isfritt Arktis. De som har fulgt med vet at et svensk forskningsskip, Oden, sist vinter rapporterte om sterkt økende is-tykkelse i forhold til tidligere sesonger. Da det norske forskningsskipet "Kronprins Haakon" la ut fra Tromsø i juli i år med kurs for Nordpolen, kom det som en stor overraskelse at det kjørte seg fast i altfor tykk is (minst 4 meter). Isen var så tykk at deltakerne ikke hadde isbor lange nok til å komme gjennom isen. Dette mislykkede toktet ble lite beskrevet i media, men det ble rapportert om skade på skipet uten å presisere at de var den tykke isen som hadde skylden.

3. september i år, da is-arealet skulle være omkring minimum, var det svenske skipet MS MALMØ på tokt ved Svalbard. Om bord befant det seg et filmteam og turister som skulle dokumentere klimaforandringene i nord. Skipet kjørte seg fast utenfor Longyearbyen halvveis mellom Norge og Nordpolen. Alle 16 klimakrigerne om bord måtte hentes ut med helikopter. Rapporten fra ferden (ved Erofey Schkvarkin) ble litt annerledes enn de hadde tenkt seg: "Something is very wrong with Arctic ice, instead of melting as ordered by UN/IPCC, it captured the ship with Climate Change Warriors."

Det virker ikke som om MSM har fått dette med seg.

Det er indikasjoner på at Arktis var helt isfritt i en periode før år 1000. Det var på denne tiden vikingene slo seg ned på Grønland.

Ja, Grønland har jo vært framme i media i sommer, ikke minst på grunn av en kort varmeperiode som satte fart i issmeltingen. Det ble fremstilt som om isen på Grønland skulle forsvinne med rekordfart og havet ville stige minst 7 meter. Dette er ren og skjær skremselspropaganda. Det danske meteorologiske institutt har ansvaret for å følge med værforholdene og issmeltingen på Grønland. Allerede nå (pr. oktober 2019) har isen der lagt på seg mer enn ¼ av hele smeltingen i 2019. Og da har innfrysingen så vidt begynt. Dette kan man sjekke selv ved å gå til "Polar Portal":




Isen smelter litt en del av året og så legger den på seg igjen resten av sesongen.

En morsom dokumentasjon av hva som skjer med fastlandsisen finnes som en film på Youtube.  Filmen handler om en skvadron med fly fra andre verdenskrig som måtte forlates på platået. Der sto flyene i 50 år. Da man omsider begynte å lete, hentet man opp ett av dem 1 mile (1,6 km) fra landingsstedet og mer enn 250 fot (over 80 meter) under toppen av isen. 





Regner man på dette, finner man ut at isen legger på seg (250/5) = 5 fot pr. år. Islaget er maksimalt 9800 fot tykt, så det betyr at det bare tar (9800/5) = 1960 år for å fylle opp hele is-kappen på Grønland. Påstander om at det kan ta 100000 år å erstatte hele is-kappen er derfor lite sannsynlig.

Om man skal holde seg informert om hva som skjer med isen i Arktis bør man holde seg unna Klimapanelets rapporter, de store riksmediene Dagbladet, Aftenposten, VG og Adresseavisen samt NRK og TV2.

Mark Twain sa det slik:

If you don’t read the newspaper, you’re uninformed. If you read the newspaper, you’re mis-informed.




































Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar