mandag 20. september 2021

Høye energipriser gir matmangel og blackouts

 


Tyskland, Australia, Canada, deler av USA og Storbritannia holder på å ødelegge det som en gang var en stabil strømforsyning. For å gjøre kull-, olje- og gass-fyrte kraftverk ulønnsomme har man funnet på CO2-avgifter som man nå skrur opp prisen på til stadighet. Overtroen om at klimaet blir farlig om vi fortsetter utslippene av den livsnødvendige plantematen CO2 har festet seg blant de fleste politikere. Slik hysteri har man ikke sett siden hekseprosessene.

 

Men med vindmøller over alt, hva kan da gå galt? Jo, nesten alt.

 

I de siste nyhetene har en stor overføringslinje for strøm mellom Storbritannia og Frankrike brutt sammen i en brann og vil ikke bli restaurert før i mars 2022. Dette presser selvsagt energiprisene ytterligere opp i Storbritannia.

 

Selv den massive størrelsen på det europeiske markedet har ikke reddet det fra prisstigninger så store at leveranser til detaljhandelen kollapser og gjødselfabrikker stenger.

 

Rekorden i energimarkedet har hevdet sine første skader etter at to britiske leverandører kollapset, og etterlot nesten 100 000 kunder uten en energileverandør. PfP Energy og MoneyPlus Energy sluttet begge å handle da Storbritannias gassmarked nådde et nytt rekordhøyt nivå samtidig som strømprisene steg til nivåer som ikke er sett siden 2008.

 

Gjødselfabrikkene har blitt stengt på grunn av de høye gassprisene:

 

Rekordstore energipriser har tvunget to gjødselanlegg i Nord-England til å stenge og stålverk til å stoppe. Dette er noen av de tydeligste tegnene på at energiklemmen som oversvømmer Europa kan slå et slag mot Storbritannias økonomiske gjenoppretting.

 

LONDON - Storbritannias kjøttindustri advarte fredag ​​om at en forestående mangel på karbondioksid (grunnet økte CO2-avgifter) kan føre til store forstyrrelser i matforsyningen innen to uker. Gassen brukes til å bedøve dyr før slakting, i vakuumpakning av matvarer for å forlenge holdbarheten, og for å gi øl, cider og brus den kjente friskhet.  Storbritannias matforsyningskjede, som allerede knirker av en akutt mangel på sjåfører (HGV) og virkningen av Brexit og COVID-19, er sterkt avhengig av gjødselprodusenter for CO2 som er et biprodukt av produksjonsprosessen.

 

Energiregninger vil stige med hundrevis av pund i løpet av uker etter at dusinvis av kontantstrammede leverandører trakk sine billigste tilbud fra markedet på grunn av skyhøye engrospriser. Leverandører har trukket de billigste tilbudene med fast rente.

 

Når det gjelder norske forhold meldte "Dagens Næringsliv" 17.09.2021:

 

"Fredag morgen melder Yara at de høye naturgassprisene i Europa tvinger selskapet til å redusere produksjonen av ammoniakk. Fra før holder Yara på med noe vedlikeholdsprosjekter, og inkludert dette, reduseres nå Yaras europeiske ammoniakkproduksjon med 40 prosent.

 

Ammoniakken er innsatsfaktor i produksjonen av Yaras hovedprodukter: Kunstgjødsel i form av urea- og nitratprodukter.Aksjen falt umiddelbart fra start da Oslo Børs åpnet fredag, og etter kun ti minutter var fallet på 2,5 prosent. Deretter økte kursfallet og utover formiddagen var fallet på godt over fire prosent.Med det har 4,3 milliarder kroner blåst bort fra Yaras markedsverdi.– Yara begrenser nå tapet. Man blør jo penger så lenge man produserer ammoniakk med gass kjøpt i spotmarkedet, slår analytiker Morten Normann i Carnegie fast.

 
Seks fabrikker påvirkesAmmoniakk er den viktigste byggeklossen i produksjon av kunstgjødsel, og Yara reduserer nå ammoniakkproduksjonen på følgende fabrikker:

 

- Brunsbüttel i Tyskland

 

- Herøya i Porsgrunn

 

- Sluiskil i Nederland

 

- Ferrara i Italia 

 

-  Hull i England

 

- Le Havre i Frankrike

 

Yara kopierer nå den amerikanske kunstgjødselprodusenten CF Industries, som onsdag meldte at begge dets britiske fabrikker stenges helt ned."

 

Klimahysteriet vil på sikt forårsake matmangel.

 



 

Det er ikke klimaendringene som er livsfarlige - det er klimatiltakene!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar