Selv om dagens filmtitting stort sett foregår ved hjelp av streaming (når man ikke velger å gå på kino), sitter mange av oss likevel med en portefølje av film-DVD-er. Derfor er det ikke et stort tankesprang å skulle ønske å betrakte disse filmene uten å måtte benytte DVD-spiller, da de fleste nettbrett og moderne laptopper mangler slik utstyr.
Nå finnes det DVD-spillere med USB-tilkopling som kan anskaffes for 200 til 300 kroner. Ved å plugge en slik til PC-en, vil det kunne være mulig å betrakte film-DVD-er. Men å gjøre slike filmer tilgjengeleig for nettbrett og mobiltelefoner ved å ta de med på minnepinne, er en helt annen sak. I prinsippet kan man kopiere en DVD og omforme den til et format som kan benyttes på nettbrett. Piratkopiering av filmer har imidlertid ført til håndhevelse og kryptering av DVD-er, en såkalt kopibeskyttelsesteknologi. Kopibeskyttelse skal hindre at man kan lage en kopi av platen(e).
De store teknologiselskapene er redde for å komme i konflikt med filmselskapene. Dette vil du erfare om du setter en DVD inn i en DVD-spiller tilkoplet din Windows 10-maskin. Du støter på problemer fordi Windows 10 Media Player ikke støtter vanlige film-DVDer, noe den gjorde tidligere.
En brukbar måte å omgå dette problemet på, er å installere "Video Lan Player" (VLC). Denne programvaren er tilgjengeleig både for Windows, MAC OS, IOS, Linux og Android. Med VLC kan man avspille kopibeskyttede videofilmer på DVD. Spørsmålet er likevel: klarer man å kopiere slike filmer?
Eksemplene nedenfor er utført i Windows.
Først må vi sjekke om AVG virkelig får til å spille film-DVDer. Her er et eksempel.
Start opp VLC etter at DVD-filmen er satt inn i spilleren!
Velg Media og åpne disk!
Hak ut "Ingen diskmenyer" og velg diskenheten DVD-platen står i!
Trykk på "Spill av"!
Om filmen starter normalt har du konstatert at VLC får til å lese den krypterte videoen på normalt vis.
***
Når vi nå har forvisset oss om at VLC takler avspilling av DVD-filmer, kan vi nå klargjøre programvaren for opptak.
Start VLC!
På "Media"-menyen velger du "Gjør om/lagre/!
Det kommer nå en "Åpne medie"-meny der du velger rett "Diskenhet" (DVD-en du skal kopiere".
Her skal du benytte "Konverter/lagre"-menyen der du trykker på konverter.Her kan du benytte profilen "Video - H.265 + MP3 (MP4)"
Trykk så på "Bla gjennom"-knappen og velg det et område og navn på utfila du skal ha!
Her finnes en verktøyknapp (formet som en skiftnøkkel) der du eventuelt kan gjøre valg av undertekst, men dette virker bare så som så. Nå kan du i alle fall trykke på "Start", og opptaket er i gang.
Denne formen for kopiering har noen ulemper. For det første (som allerede nevnt), er den ikke noe god på valg av undertekster. For det andre kan det bli problemer med lydsynkroniseringen. For det tredje er metoden svært tidkrevende.
En litt enklere metode er rett og slett å starte filmen i VLC, trykke på "Spill av" og velge "Start opptak". Fremdeles er det problemer med å få undertekstene med på opptaket, og varigheten av opptaket blir jo hele spilletiden for filmen. Den lagrede videoen blir lagt under mappen som kalles "Videoer" på hjemmeområdet til brukeren.
Det finnes mange forskjellige verktøy som kan gjøre denne jobben, men de fleste koster ganske mye. Et unntak er imidlertid "MakeMKV", som er gratis (gratislisenen virker bare en måned, men da er det bare å installere på nytt).
MakeMKV har den begrensningen at den bare leverer videofiler i MKV-format (Matroska-format). Matroska er et konteinerformat og en åpen, fri standard format for multimedia, et filformat som kan inneholde en ubegrenset antall av video, lyd, bilder eller spor for billedtekster innenfor et enkelt fil. Hensikten er å fungere som et universalt format for oppbevare vanlig multimediainnhold, eksempelvis filmer eller TV-programmer. Matroska tilsvarer lignende konsept i andre konteinerformat som AVI, MP4 eller ASF, men er fullstendig åpen i sine spesifikasjoner, med implementering bestående hovedsakelig av programvare som er åpen kildekode.
Matroska er et engelsk ord som er avledet fra det russiske ordet matrjosjka (russisk: матрёшка), det vil si russiske, sylindriske tredukker som inneholder nye, tilsvarende dukker inni seg i stadig mindre størrelser. Dette henspiller på en konteineraspektet av matrjosjka (media innenfor en form av media/en dukke innenfor en dukke).
VLC kan spille av MKV-filer.
Om vi ønsker en tilsvarene kopering som det vi prøvde på med VLC, starter vi slik med MakeMKV, der programmet som regel klarer å finne den aktuelle DVD-plata selv:
Trykker vi på figuren av DVD-plata, starter det en prosess slik:
Når selve lesingen og tolkingen av DVD-plata er utført, ser det slik ut:
Før du fullfører må du trykke på det gule mappeikonet (merket med rød ring) og velge deg en diskmappe der den ferdige MKV-videoen skal legges. Deretter er det bare å trykke på "Lag MKV" (grønn figur), så starter jobben. Dette tar 20 til 30 minutter.
Den ferdige MKV-fila inneholder både hovedfilmen og alle bonus-kuttene som lå på DVD-en. Om du bare ville ha selve hovedfilmen, måtte du ha tatt bort alle hakene der kuttene bare besto av ett kapittel, før du sendte alt av gårde til lagring.
MakeMKV er tilgjengelig både i Mac OS X og Linux.
Andre operativsystem
I Linux Mint (versjon 20.3) finner man MakeMKV i Programvarebehandleren.
Etter installasjonen finnes den under "Lyd og bilde"-menyen.
Herfra er det veldig likt med det man gjorde i Windows.
Apple Mac har ikke programmet MakeMKV i "butikken"
Programmet må derfor lastes ned og installeres.
Starter man opp programmet, får man en liten uventet overraskelse:
Har man hentet programvaren på hjemmesiden
http://www.makemkv.com/download/
er det imidlertid trygt.
For å komme forbi dette problemet må man holde inne "Ctrl"-knappen på tastaturet når man klikker på oppstart-ikonet. Vi finner deretter samme kjente opplegg som vist tidligere.
Etterpå finner du filmen under
Brukere/<Brukernavnet ditt>/Filmer
MKV filene har en tendens til å bli svært store
I tillegg har enkelte produkter og operativsystem, spesielt i Apple-verdenen, begrensninger på hva som kan spilles av. Forholder vi oss til Apple-produktene, er det beste å operere med disse formatene:
- 1) M4V, MP4, MOV file formats encoded with: H.265/H.264 video, up to 4K/60 fps, High Profile level 4.2 with AAC-LC audio up to 160 Kbps, 48kHz, stereo audio.
- 2) M4V, MP4, MOV file formats encoded with: MPEG-4 video up to 2.5 Mbps, 480p/30 fps, Simple Profile with AAC-LC audio up to 160 Kbps, 48kHz, stereo audio;
- 3) AVI file formats encoded with: Motion JPEG (M-JPEG) up to 35 Mbps, 1280 by 720 pixels, 30 frames per second, audio in ulaw, PCM stereo audio.
Vi kan derfor "trimme ned" MKV-fila vi har produsert. Men, hvordan gjør vi det?
Om vi forstatt ønsker å benytte gratis-programvare, er "Handbrake" et brukbart produkt. Også denne finnes tilgjengelig både for Windows, Linux og Mac OS.
Her følger et eksempel på bruk i Windows. Programmet startet opp slik:
Vi sjekker at utformatet denne gang skal være mp4.
Så velger vi "Subtitles" og "Add a new track".
I mitt tilfelle velger jeg "Norsk".
Merk hvor videoen lagres (se nederst i skjermbildet). Det er ett fett om etternavnet på videoen er m4v eller mp4.
Så er det bare å trykke på den grønne "Start Encode".
I noen tilfeller er det mulig for Handbrake å ta omformingen til mp4-fil direkte fra DVD-plata.