torsdag 30. juni 2022

Václav Klaus' tale ved "IX Global Baku Forum" i Baku, Azerbaijan

 


Fra 16. til 18. juni 2022 deltok medlemmer og ledere av SDSN Sustainable Development Solutions Network ), SDSN Black Sea, SDSN  Western Balkans og SDSN Europe i det 9. Global Baku Forum, organisert av Nizami Ganjavi International Center (NGIC). Denne viktige globale begivenheten samlet mer enn 400 toppdiplomater, nåværende og tidligere statsoverhoder, nobelprisvinnere og andre regionale næringslivs-, vitenskapelige og politiske ledere i Baku, Aserbajdsjan, for å diskutere "Utfordringene til den globale verdensordenen".

Václav Klaus, økonom og tidligere finansminister i Tsjekkoslovakia (1989 - 1991), statsminister i Tsjekkia (1992 - 1997) og president i Tsjekkia (2003 - 2013), holdt følgende tale ved dette møtet (oversatt):


Dagens sikkerhetstrusler: er de overraskende?

"Jeg er redd for at jeg skal spille rollen som en ikonoklast her i dag - utilsiktet og ikke til min store glede.

Mitt land, Tsjekkia, er en "netto energiimportør", noe som mer eller mindre dikterer vår posisjon. Vi har kullgruver og atomkraftverk (og er ikke klare til å forlate dem). Til nå har vi hatt overskudd av elektrisk energi. På den annen side importerer vi nesten utelukkende olje og gass, hovedsakelig fra øst – 50 % av oljen og 96,5 % av gassen fra Russland og 16 % av oljen fra Aserbajdsjan (pluss 18 % fra Kasakhstan).

Vi er derfor forpliktet til størst mulig kontinuitet i internasjonal handel med olje og gass til fornuftige priser, som reflekterer deres reelle økonomiske innhold – både på tilbuds- og etterspørselssiden. Som tidligere finansminister, tidligere statsminister og tidligere president kan jeg – håper jeg i det minste – komme med noen bemerkninger om de generelle sidene ved energisituasjonen. Men som politiker som ikke lenger er aktiv, er jeg verken i stand til eller villig til å kommentere kortsiktige politiske saker i de daglige morgennyhetene.

Virkeligheten i dag er veldig enkel, men frustrerende: De raskt stigende energiprisene og den generelle og generelle inflasjonen utgjør et grunnleggende problem for tsjekkiske forbrukere og bedrifter som vi ikke har kjent på generasjoner. 

Som en økonom som skrev sin doktoravhandling om inflasjon for flere tiår siden og forsøkte å forstå logikken og mekanismene bak inflasjonen på etterspørsels- og kostnadssiden, og som en politiker som etter kommunismens fall og dens sentrale planøkonomi liberaliserte prisene og avskaffet alle former for subsidier, er  jeg en stor tilhenger av frie markeder og en konsekvent motstander av prismanipulasjon. Jeg vil aldri gå inn for prisstopp eller pristak. Vi som levde i kommunisttiden vet hvor ødeleggende slike tiltak er for hvordan markedene fungerer. 

Folk er sosialt bevisste og jeg har ingen problemer med å akseptere det. Vår sosiale bevissthet må imidlertid ikke skjule vår måte å tenke på. Vi bør gjøre dette konseptet til vårt premiss. Uten priser som reflekterer økonomisk knapphet, kan vi ikke ha et velfungerende økonomisk system. 

Vi bør derfor strengt skille områdene økonomisk politikk og sosialpolitikk. Økonomien skal være mest mulig uavhengig. Det skal ikke styres av politiske vedtak. Denne konklusjonen kan høres gammeldags ut. Det er heller ikke politisk korrekt og progressivt eller progressivt nok, men jeg må insistere på det. Innbyggerne i de tidligere kommunistlandene er glade for at de ikke lenger trenger å leve med sentrale planøkonomier, femårsplaner og irrasjonelle priser. 

Tretti år etter kommunismens fall er noen av oss frustrerte over at vi ikke protesterte høyt nok da en postmoderne, stort sett sentralstyrt økonomi sakte og gradvis ble gjeninnført i løpet av de siste to tiårene. Dagens system er igjen basert på mange ikke-økonomiske, a priori pålagte begrensninger, hovedsakelig i forbindelse med den økende rollen til den grønne ideologien. Dette ødelegger rasjonaliteten i det økonomiske insentivsystemet og villeder oss. 

Den tragiske krigen i Ukraina og tilhørende prisøkninger og kutt i energiforsyningen som vi nå er vitne til, kom ikke ut av det blå, og kom heller ikke på et økonomisk forsvarlig tidspunkt. Jeg snakker ikke bare om Covid-pandemien. Krigen kom etter år med panikk over global oppvarming og – spesielt for oss i Europa – etter vedtakelsen av et mislykket økonomisk prosjekt kalt Green Deal. De enorme økningene i energiprisene i landene i Sentral- og Øst-Europa de siste ukene og månedene er den uunngåelige konsekvensen av et slikt spill med markedene. Det begynte lenge før krigen i Ukraina. 

I Baku Forum-dokumentet vi mottok på forhånd, reiste arrangørene spørsmålet: "Hvilke skritt bør de gass- og oljeproduserende landene ta?" Jeg er ikke så ambisiøs at jeg tør å gi råd til suverene land. Men det er åpenbart at disse landene ikke skal ha problemer med stigende energipriser. De bør gripe dette øyeblikket som en historisk mulighet til å styrke landene sine økonomisk og forberede dem på en usikker fremtid. Usikkerheten som alltid har eksistert har blitt radikalt økt av den uansvarlige krigen på Ukrainas territorium.

De gass- og oljeproduserende landene kunne – av hensyn til sin egen utvikling – dra fordel av global over-etterspørsel, som er et resultat av mer enn et tiår med pengepolitiske tiltak med kvantitative lettelser (inntektsgenerering av offentlig gjeld) og enorme budsjett-underskudd i vestlige land. Dette garanterer fortsatt etterspørsel etter energiforsyninger. Landene på tilbudssiden blir vinnerne. Vi på etterspørselssiden - spesielt de små europeiske landene - er sannsynligvis taperne.

Uansvarlig konstruerte inflasjonsubalanser vil blokkere mulighetene våre for å få i gang vår økonomiske vekst igjen. Dessverre fortjente vi dette fordi vi ikke gjorde en tilstrekkelig innsats for å stoppe inflasjonspolitikken." 

Vaclav Klaus, IX. Globalt forum i Baku, panel 3: "Dagens trusler mot energi: deres natur, omfang og behov for å adressere dem på nye, kloke måter", Baku, Aserbajdsjan, 16. juni 2022.




Lenke: https://eike-klima-energie.eu/2022/06/30/die-heutigen-bedrohungen-der-energiesicherheit-sind-sie-ueberraschend/


tirsdag 14. juni 2022

Politikere som tror at hydrogen er fremtidens energiløsning, bør tenke seg om

 

Hydrogenstasjon som eksloderte i Sandvika


Energipolitikken i de vestlige landene er for tiden drevet av frykt. Politikere er livredde for drivhusgasser i atmosfæren, og vedtar panikkartet å satse på det de kaller grønn, eller fornybar energi. Enten det handler om sol, vind eller hydrogen, har de imidlertid alle store negative konsekvenser. 

Det virker som tanken om bruk hydrogen er revolusjonerende ny. Det er galt. Flere ganger gjennom de siste tiårene har myndigheter og industri hatt idéen om slik satsing. Og de har alltid lagt den vekk, fordi det er en blindvei som har vært prøvd før.  Og tro ikke at det de siste tiårene har inntruffet noe teknologisk gjennombrudd, for noe slikt har ikke funnet sted. Ideen er derfor like dårlig som på både 1980, 1990, 2000 og 2010-tallet.

I juli 2020 presenterte EU-kommisjonen fellesskapets nye hydrogenpolitikk. Den går ut på å bruke fornybar energi (fra vind og sol) til å produsere hydrogen gjennom elektrolyse. Dette hydrogenet skal så brukes som drivstoff i såkalte brenselcellemotorer. I en slik brenselcelle blandes hydrogen og oksygen, og det produseres strøm. En brenselcellemotor er altså en elektrisk motor. Når man konverterer fornybar energi til hydrogen gjennom elektrolyse, og så konverterer denne tilbake til elektrisitet gjennom en brenselscelle, taper man 70 prosent av energien. Prosessen finnes ikke effektiv, og vil aldri få noen industriell anvendelse uten enorme og vedvarende subsidier. Nettopp dette har man sett utallige ganger tidligere, men nå har hydrogenidéen dukket opp på nytt som en følge av panikken for drivhusgasser. Det gjør den ikke mer fornuftig.

 

Allerede på starten av 1980-tallet var det flere som så for seg at hydrogen skulle erstatte bensin og diesel som drivstoff i kjøretøyer. I tillegg skulle denne komprimerte gassen erstatte andre energikilder i hjemmet, til matlaging, oppvarming og luftavkjøling. Det skjedde ikke. Delvis er grunnen enorme kostnader (byggingen av  infrastruktur er langt mer krevende enn tilsvarende for bensin, olje og naturgass), delvis eksplosjonsfaren, delvis energisløsing. Regnestykkene går nemlig ikke opp.


10 mars 2019 var det en  hydrogeneksplosjon på taket av en buss i Stockholm. I juni samme år eksploderte en  hydrogen-stasjon i Sandvika.

 

Dette minner oss på at hydrogengass under trykk slett ikke er ufarlig. Det mange ikke er klar over, er at hydrogengass under gitte betingelser kan selvantenne, da vanligvis med en kraftig eksplosjon som resultat. De fleste gasser som ekspanderer fra et område under høyt trykk til et område med lavere trykk vil forårsake avkjøling. Slike gasser sies å ha en positiv Joule-Thomson koeffisient. Disse gassene kan benyttes i kjøleskap, frysere og kjøleanlegg. Det finnes 3 gasser som har en negativ Joule-Thomson-koeffisient, nemlig helium, hydrogen og neon. Disse vil i motsetning til de andre gassene forårsake oppvarming under tilsvarende betingelser der de andre gassene gir avkjøling. I tilfellet med Stockholm og Sandvika er det ganske sannsynlig at en plutselig lekkasje forårsaket en så brå oppvarming at hydrogengassen, som sammen med oksygen fra luft blir svært eksplosiv, virkelig ble til en livsfarlig bombe.


I dag lages 95 prosent av alt produsert hydrogen av naturgass. Altså metan, som er en fossil energikilde det grønne skiftet skal unngå. Det er en kjent industriell prosess, som skjer ved bruk av varme, vanndamp og membraner. Prosessene slipper ut CO2, og er derfor ingen «grønn teknologi». Alternativet er elektrolyse av vann, som blant annet Norsk Hydro drev med på Rjukan gjennom mange tiår. Problemet med hydrogenproduksjon gjennom elektrolyse er at prosessen krever sju ganger mer energi enn ved produksjon av hydrogen fra naturgass. Elektrolyse er en ekstremt energiintensiv prosess. Effektiviteten i den kjemiske prosessen er 60-70 prosent, som kan være akseptabelt i enkelte industrielle prosesser, men på ingen måte dersom man skal produsere i stor skala. Det krever enorme subsidier, og vil aldri bli bærekraftig.




Lenke til artikkel om eksplosjonen i Sandvika


lørdag 4. juni 2022

Hvor er de ansvarlige politikerne?

 

En evig ild til minne om 91 ofre for heksehysteriet i samfunnet på 1600-tallet. Fra Steilneset minnested i Vardø.


Politisk ansvarlighet burde være knyttet til å sikre samfunnets stabilitet gjennom billig og tilstrekkelig energi og fjerning av kostnadskrevende tiltak som likevel ikke har noen klimaeffekt.

Som ved hysteriet rundt hekseprosessene er dagens politikere hysteriske når det gjelder våre utslipp av sporgassen CO2. Det tok over 100 år før hysteriet rundt de påståtte heksene døde ut. Mon tro om det vil ta like lang tid før hysteriet rundt den innbilte klimakatastrofen gir seg?

Politikerne kan ikke fortsette i det uendelige med å ødelegge samfunnet med å drite i beredskapen, hva enten det gjelder forsvar, matsikkerhet, infrastruktur eller energi. Det er på tide å begynne og ta hensyn til oss, norske innbyggere, og tone ned leflingen med EU og resten av verden.  

 

 

Eksempel på galskapen. Dette er en av 91 "plaketter" på veggene i minnestedet Steilneset i Vardø


onsdag 1. juni 2022

De som tror vi har en klimakrise, har ikke lest de vitenskapelige rapportene fra IPCC.

 


De som tror vi har en klimakrise, har ikke lest de vitenskapelige rapportene fra IPCC.

 

Like fullt er ”klimakrisen”  et interessant fenomen, ettersom den ikke har basis verken i vitenskap eller observasjoner. Det har eskalert i massemedia mest sannsynlig fordi det er et begrep som folk kan legge hva som helst de måtte føle for, inn i det, kombinert med menneskenes trang til å se skrekk- og katastrofefilmer og lytte til profeter med dommedagsvisjoner.

 

Det eneste sted i vitenskapsdelen av Klimarapporten fra 2021 der "klimakrise" nevnes, er ordlyden denne: “Also, some media outlets have recently adopted and promoted terms and phrases stronger than the more neutral ‘climate change’ and ‘global warming’, including ‘climate crisis’, ‘global heating’, and ‘climate emergency’ (Zeldin-O’Neill, 2019).” (side 228).

 

Den siste Klimarapporten er klinkende klar på dette punktet. ”Klimakrise” og lignende sterke uttrykk finnes kun i media. Ikke ett sted forteller klimarapporten selv at der er en ”klimakrise”. For den saks skyld nevnes ikke noen klimakrise i de tidligere klimarapportene heller.

 

Å ødelegge samfunnet økonomisk med panikkartede "klimatiltak" er derfor totalt unødvendig.



Se forøvrig denne artikkelen:

https://www.universitetsavisa.no/geir-hasnes-klima/klimakrisen-savner-basis-i-vitenskap/198753