torsdag 19. desember 2019

Den tynne isen er altfor tjukk





De siste årene har havisen i Arktis frosset til stadig fortere


De fleste media påstår fremdeles at havisen i Arktis omtrent er forsvunnet. Det må ha gått hus forbi at en svensk ekspedisjon med isbryteren Oden skulle til Nordpolen da sommerisen var på sitt laveste i 2018, hadde følgende beskjed fra navigatøren:

"Vi kämpar med isen som är ca 90-100% koncentrerad, är tjock och kompakt."
…..
"Som jag nämnde i texten ovan har det varit väldigt kompakt is, jag har inte sett liknande förhållanden sedan 2005. 2016, som var förra gången när Oden var så här långt norrut gick det på ca 5 dagar från iskanten till denna latitud med snittfart på dryga 6 knop. Det har tagit betydligt längre tid denna gång och med en snittfart på ungefär 3 knop. Vi är i skrivande stund ca 45 Nm (83km)från Nordpolen. När isen bjuder på detta motstånd blir man som is-navigatör glad, då det konstant varit dystra nyheter om ”extremt liten is utbredning i Arktis” ”Isfritt i Norra Polarhavet” ”isbjörnarna drunknar” ”rederier som planerar rutter över Nordpolen”. Ja, det är då inga isbjörnar som drunknar här. Det kanske till och med är så att det kan vara svårt att få ner tassarna i vattnet." 

De som planla en pakkereise med hurtigruten MS "FRAM" rundt Svalbard i juni i år, får nå føle på pengeboka hva som skjer når man stoler på aktivistiske media. Båten måtte gjøre vendereis grunnet heftige isforhold. Nå har passasjerene begynt å kreve pengene tilbake. Det er ikke småbeløp det dreier seg om. Et ektepar har allerede fått medhold i Pakkereisenemda om at de skal få tilbake 123 000 NOK.


Likere gikk det ikke med den norske forskningsisbryteren "Kronprins Haakon"  til 1,4 milliarder NOK som skulle prøve seg på polhavet. Skipet skulle etter sigende klare 1 meter tykk is med god fart. Isen i juli i år ble imidlertid for tykk, det ble skader på båten. Offisielt het det oljelekkasje – men isen som ikke skulle være der laget skade både på skrog og propeller.


I september skulle det arktiske isdekket være på et absolutt minimum. Da hadde en del svenske aktivister lagt ut med MS Malmö for å dokumentere hvor lite is det var i nord. Båten satte seg fast sørvest for Hinlopstredet og aktivistene måtte hentes ut med helikopter.


Så har vi skituren fra Alaska via Nordpolen til Svalbard. (Ausland og Horn).. Talspersonen for ekspedisjonen, Lars Ebbesen uttalte: "På grunn av klimaendringene er isen mye tynnere enn vanlig".
De startet omkring det tidspunktet isen skulle ha minst mulig utstrekning – i midten av september. Grunnet havstrømmer, vær og vind ble de imidlertid langt mer plaget enn de antakelig hadde tenkt. Til slutt holdt de på å slippe opp for forsyninger. De måtte derfor hente hjelp fra tidligere Polarinstituttets forskningsskip "Lance". * Hvem som betaler dette kan man lure på.

Det som er litt interessant er at en "uventet" tilfrysing har medført at "Lance" sitter fast i isen. Man kan fundere på hvorfor.

Kan det være at det er så altfor mye av den tynne isen?

Eller er den tynne isen for tjukk? Lag på lag med tynn is?

Båten driver sakte med denne "tynne" isen. Kommer de seg hjem til jul?

Man kommer i hu julesangen  "Driving home for christmas" – Driver hjem til jul.





Til informasjon ser vi at det slett ikke er noen åpenbar trend når det gjelder is-smeltingen:



Isutbredelsen har vært mindre i tidligere tider også:

Figuren er gjengitt på side 224 "Climate Change – The IPCC Scientific Assessment"    fra 1990








Lenker:

Oden:
Hurtigruten i isbjørnkrangel:

Kronprins Haakon:

MS Malmö:



* Lance skiftet øyensynlig eier i januar 2019




Artikkelen er også publisert i resett.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar