tirsdag 31. desember 2019

Påstanden om at 97% av forskerne mener at vi vil forårsake thermageddon på jord.



Media gjentar ofte påstanden om at 97% av forskerne er enige om at klimaendringene er menneskeskapte og farlige. Like ofte får vi høre at de som ikke tror på denne klima-apokalypsen er vitenskapsfornektere, gjerne på linje med Ludittene (motstandere av teknologisk fremskritt). Jeg befinner meg selv i denne Luditt-gruppen sammen med langt mer enn 3% av forskere med realfaglig bakgrunn.

Klimaforandringer har pågått i hele jordas geologiske historie. Det er derfor ikke riktig å stille spørsmålet "har vi klimaendringer?". Det virkelige spørsmålet man må, og bør stille, er "kommer klimaendringene nå primært på grunnlag av menneskelig aktivitet?"

Det å vurdere hva flertallet mener er en metodikk som ofte benyttes innenfor samfunnsfag, men har ingen ting med naturvitenskapelig metodikk å gjøre. Her er det snakk om hva som kan måles og hvordan dette stemmer overens med teorier som er fremsatt. Det 97% av forskerne antakelig kan enes om er:


  • Karbondioksidkonsentrasjonen i atmosfæren har økt de siste årtier.
  • Temperaturen har i store trekk økt de siste hundreårene.


Man kan likevel ikke uten videre konkludere med at økt CO2-konsentrasjon har gitt oss et varmere klima. Korrelasjon er ikke nødvendigvis det samme som årsaks-sammenheng - noe som kan illustreres slik:





Det som er umulig å kvantifisere er hvor stor prosentandel av oppvarmingen som kan tilskrives antropogent (menneske-utsluppet) CO2. Det finnes ikke noe vitenskapelig bevis eller metode som kan avgjøre hvor mye av oppvarmingen vi har hatt siden 1900 som direkte er forårsaket av oss. Vi vet at temperaturen har variert stort over millioner av år. Vi vet også at hele denne tiden har global oppvarming og avkjøling blitt styrt totalt av naturlige krefter. Disse naturlige kreftene sluttet ikke å virke ved begynnelsen av det 20. århundre.

Påstanden om at hoveddelen av oppvarmingen etter 1970 skyldes menneskelige aktiviteter er ikke mulig å påvise vitenskapelig. Sannheten er at vi ikke vet. For å kunne vite må vi være i stand til å skille det vi vet fra det som bare er påstander og spådommer.

Da kommer vi til påstanden om at det er "97% konsensus". En pekepinn kan være at ordet staves slik på engelsk: con-sensus.
Naturvitenskap er i motsetning til religion ikke et trossystem. Forskere, på samme vis som mange andre, vil si at de tror på ting (uansett om de tror eller ikke). Det kan være flere årsaker til slike utsagn, for eksempel sosial bekvemmelighet, politisk hensiktsmessighet eller økonomisk fortjeneste. Men naturvitenskap er ikke basert på forskernes tro. Det er en disiplinert undersøkelsesmetode, der forskeren bruker en eksisterende teori/hypotese til å observere og måle, for så å utvikle eller forkaste teorien/hypotesen, slik at vedkommende kan avdekke så tydelig og så sikkert som mulig skillet mellom hva det greske filosof Anaximander kalte "det som er og det som ikke er."

























2 kommentarer:

  1. Nice try, but:

    Manmade CO2 emissions are much smaller than natural emissions. Consumption of vegetation by animals & microbes accounts for about 220 gigatonnes of CO2 per year. Respiration by vegetation emits around 220 gigatonnes. The ocean releases about 332 gigatonnes. In contrast, when you combine the effect of fossil fuel burning and changes in land use, human CO2 emissions are only around 29 gigatonnes per year. However, natural CO2 emissions (from the ocean and vegetation) are balanced by natural absorptions (again by the ocean and vegetation). Land plants absorb about 450 gigatonnes of CO2 per year and the ocean absorbs about 338 gigatonnes. This keeps atmospheric CO2 levels in rough balance. Human CO2 emissions upsets the natural balance.

    About 40% of human CO2 emissions are being absorbed, mostly by vegetation and the oceans. The rest remains in the atmosphere. As a consequence, atmospheric CO2 is at its highest level in 15 to 20 million years (Tripati 2009). A natural change of 100ppm normally takes 5,000 to 20.000 years. The recent increase of 100ppm has taken just 120 years.
    Additional confirmation that rising CO2 levels are due to human activity comes from examining the ratio of carbon isotopes (eg ? carbon atoms with differing numbers of neutrons) found in the atmosphere. Carbon 12 has 6 neutrons, carbon 13 has 7 neutrons. Plants have a lower C13/C12 ratio than in the atmosphere. If rising atmospheric CO2 comes from fossil fuels, the C13/C12 should be falling. Indeed this is what is occurring (Ghosh 2003). The C13/C12 ratio correlates with the trend in global emissions.

    https://skepticalscience.com/human-co2-smaller-than-natural-emissions-intermediate.htm

    SvarSlett