onsdag 21. juni 2023

Litt om isen i nord og sør.

"En ny studie utført av et team av klimaforskere og publisert av European Geosciences Union avslører at det antarktiske ishylleområdet har vokst med 5305 km2 fra 2009-2019, og har fått 661 Gt ismasse det siste tiåret."



Kart over Antarktis som viser over ishylle-områdeendring fra 2009 til 2019, med ishyllenavn lagt på en Bedmap2-overflate av Antarktis. Sirkelområdene angir den totale mengden ishylleareal (i km2) tapt (rød) eller oppnådd (blå). Den tykke svarte linjen representerer den antarktiske kystlinjen, og kombinerer data fra 2015 og 2019.


Veksten i "the ice shelf" er en enkel indikasjon på at det har vært kaldere i den observerte perioden, da dette i stor grad er snakk om tilfrysing fra kanten av hovedmassivet og utover isbremmen på havet. Det er også en viss dynamikk i kalving fra isbremmen, da den stedvis ofte brekker av etter sterk vekst utover havet. Når mediene  hyler opp om Klimakrise! ved store kalvinger, er det komisk nok ofte kalvinger etter ekstra kalde og isoppbyggende perioder.

For et par år siden viste dataene fra DMI (Det danske meteorologiske institutt) at havisvolumet i nord nærmet seg rekordstørrelse. Dette var ikke i tråd med det som klimamodellene viste, så de endret brått beregningsmetodikken (like før et klimatoppmøte), slik at dataene nå viser et langt lavere volum. 
 
Nå har de måttet ty til et tilsvarende kunstgrep på nytt, med følgende varsel -->

"Der er opstået en inkonsistens i forbindelse med skift fra v8.0 til v8.2 den 24. maj 2023.  Vi arbejder på sagen."


Lenke til dagens istykkelse og volum

Uansett står denne plutselige reduksjonen i sterk kontrast til observasjonene for utstrekningen av det (samlede) arktiske isdekket de senere årene (har økende trend siden 2015). Det blir selvsagt svært pussig hvis økende utstrekning av arktisk havis fører til at DMI samtidig finner å skrive kraftig ned havisvolumet....den kombinasjonen har vi knapt sett før:


Nå heter det forøvrig. 

"May 2023 Monthly Update


Average Arctic sea ice volume in May 2023 was 21,800 km3. This value is the 9 th lowest on record for May,  about  2000 km^3 above the  low record set in 2017
."

http://psc.apl.uw.edu/research/projects/arctic-sea-ice-volume-anomaly/

Det er mange måter å unngå å si at isvolumet befinner seg blant de høyeste de siste ti årene:


1. Unngå å fremheve at dataene gjelder bare de siste 40 år


2. Unngå å si noe om trend de siste ti år


3. Lag heller til et slags "krisescenario" for intetanende lesere: "the 9 th lowest on record for May,  about  2000 km^3 above the low record set in 2017."

En mer redelig/balansert info om arktisk isutvikling (som inkluderer den naturlige variasjonen i 30/60 års sykluser) ville selvsagt vært å starte med dataene også for

a) den forrige varme perioden (mellomkrigstiden, da mediene var fulle av oppslag om "det forsvinnende Arktis" og 2017 slett ikke ville vært laveste året), og

b) de 30 kalde etterkrigsårene fram til slutten av 1970-tallet, da Arktis nådde det største isvolumet de siste 100 år (og mediene på 1970-tallet var fulle av oppslag om "ny istid") 

Neida, man begynner referanseperioden bare fra ca. 1980 i alle mainstreamstatistikker, slik at man kun får med seg hele varmeinnhentingen etter den kalde etterkrigstiden. Men saken er at en kaldere trend begynte ca. 2015, og det er begrenset hvor lenge dette spillet kan foregå.


Mens vi venter på den videre utvikling i DMIs åpenbart problematiske forhold til arktisk havis, kan vi fastslå at smeltesesongen ennå glimrer med sitt fravær for Grønlands ismassiv



Hvis man leter i DMIs mindre tilgjengelige data finner vi det samme som meteorologen Joe Bastardi, som også har sett seg lei på cherry picking og tendensiøse framstillinger :

"The Arctic (80N) just experienced its coldest month of May in Danish Meteorological Institute (DMI) record books (dating back 65 years, to 1958)."

Og videre:
"This is visualized on the zoomed-in DMI graph embedded below, which shows the 1958-2023 mean (blue line) and the daily mean temperature for 2023 (orange line):"


Well-below average temps hit 80N throughout May, continuing into June — Daily Mean Temp +80N, with ERA40 [DMI].

Han kommenterer tørt de faste alarmistenes påstand om "warmest May on record":
"You can be darn sure if it was the warmest May on record, it would be making headlines. In turn, the cold May lead to 'healthy' Arctic sea ice advances:"


En direktekilde ved DMI sier sier følgende:

"Hvis det skulle meldes et plutselig stort dropp i ismassivet de neste dagene/par ukene så har man ikke sett uvanlige temperaturprognoser for det så langt. Heller ikke er det forventet ekstraordinær kalving, selv om kalvingen normalt skal øke når det indre ismassivet vokser så sterkt og begynner å presse seg tyngre mot kysten."

Så han venter en videre sterk situasjon for ismassivet en god stund framover, uten at vi nødvendigvis vil fortsette å se den voldsomme økningen som har foregått i mai og juni. 

"Det vil i så fall bryte med enhver erfaring med denne årstiden" sa han, "det skulle jo egentlig ha begynt å minke for minst en måned siden". 

Og han la til: "Dette begynner jo allerede å ligne på de kaldeste årene på 1950-60 tallet".

Samtidig bekreftet han at temperaturen for Grønland faktisk ikke har steget siden 2006, selv om noen klimaforskere og mediene prøver å hevde det motsatte.






Kilde: https://klimadebatt.com/forum/index.php?topic=1785.msg16241#msg16241




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar