fredag 2. juni 2023

Hva er strømkilden i Guinea-Bissau?

 


Guinea-Bissau er ett av verdens fattigste land. Det er ikke uvanlig at man har en stor grad av korrupsjon i slike land, så også her. Derfor har forsøk på utbygging av en stabil strømforsyning strandet totalt. Det eneste stedet som for tiden får strøm i dette landet, er hovedstaden Bissau. Der, like utenfor havnen, ligger det et tyrkisk, såkalt Karpowership. 

I januar 2019 signerte Karpowership en kontrakt med Electricidade e Aguas da Guiné-Bissau (EAGB) om å distribuere et Powership på 35 MW i en periode på 5 år. Senere er den kommersielle driftsperioden utvidet til 10 år. Karadeniz Powership Metin Bey har vært i drift i Bissau siden februar 2019. Karpowership leverer 100 % av Guinea Bissaus totale strømbehov - men denne strømmen leveres bare i hovedstaden.

Skipet brenner HFO, som er tung fyringsolje. Det er flere afrikanske land som får strøm levert fra slike skip, som Ghana, Mosambik, og Sudan, men Guinea-Bissau er den eneste som får 100 % av elektrisiteten på denne måten. Og før det skipet kom måtte folk benytte egne generatorer for å ha strøm. Skipet er finansiert av Verdensbanken, Så for 50 millioner dollar skal det nå levere strøm alle disse årene, Og idéen er at i mellomtiden jobber de med et damprosjekt. De bygger en demning, eller noen få demninger, rundt munningen av elven Gambia. Så nesten tusen kilometer oppstrøms Gambia. Det er en rekke demninger, hovedsakelig i Senegal, og så vil det være et reservoar i Guinea-Bissau. Og det skal gi vannkraft. Så når det er ferdig, kan skipet gå og Guinea-Bissau vil ha strøm fra det vannkraftverket.

Dette er i alle fall planen til Verdensbanken, men så får vi se om korrupsjonen i landet setter kjepper i hjulene for dette prosjektet.



Lenker:

Carpowership

Itchy Boots in Guinea-Bissau


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar