torsdag 21. desember 2023

Mer kull blir nå forbrukt enn noen gang før i menneskehetens historie

Den best bevarte hemmeligheten i verden er at mennesker bruker mer kull enn noen gang

Dette er de karbonutslippene vi liksom skal kutte. I 2022 satte verden en ny all-time rekord i kullbruk – og nådde 8,4 milliarder tonn. I 2023, til tross for alle netto null-milliardene i form av utgifter, til tross for vindmølle-boomen og solcellepanel-utbyggingen, vil den globale etterspørselen etter kull vil toppe 8,54 milliarder tonn i 2023.

 

IEA er "International Energy Agency" - angivelig den upartiske tjeneren til skattebetalerne i 31 nasjoner. Likevel bestemte de seg for å ignorere verdensrekorden og i stedet fortelle oss hvordan bruk av kull er i ferd med å forsvinne. Det er det de mener skattebetalerne trenger å høre.

 

IEAs presse-melding sier følgende:

«Den globale etterspørselen etter kull forventes å avta i årene som kommer. Siste IEA-markedsrapport ser lavere etterspørsel frem til 2026, basert på gjeldende retningslinjer, men sterkere tiltak er nødvendig for å drive en brattere nedgang mot å møte internasjonale klimamål.»

Det er nesten som om IEA jobber for fornybarindustrien og deres bankinvestorer? Vestas selv kunne knapt ha skrevet en mer vellykket overskrift for å skjule sannheten for å lure skattebetalerne.

IEA har spådd slutten på kullbruk i årevis. Tilbake i 2017 fortalte IEA oss at Kina ville gå bort fra kull, fordi innen 2025-2030 "ville solenergi være billigere enn kull". I stedet økt Kinas kullforbruk mer enn noen gang før, og den kvartalsvise rapporterings-sesongen ble et blodbad for sol- og vind-industrien ettersom prosjekter blir kansellert fordi kostnadene økte alt for mye.

I 2023 bruker Kina mer enn halvparten av totalen på planeten – ekstraordinære 4,5 milliarder tonn av de 8,5 milliarder tonnene totalt.

De tre største kullprodusentene i verden er Kina, India og Indonesia som står for 70 % av verdens produksjon. IEA er overbevist om at kullbruken vil avta hver dag nå, men Kinas vekstrate i kullbruk var 5 % i 2023, og Indias var 8 %. Dette er neppe tegn på noe platå før fallet.


I Vesten har de største reduksjonene i kullbruk kommet fra eksport av fabrikker til Kina, som selvfølgelig ikke reduserer global kullbruk i det hele tatt. Slik har vi fått en utrolig rask overgang av kullforbruk - fra vest til øst.

Strømproduksjonen på Svalbard skal ikke lenger baseres på kortreist kull. I stedet har man valgt å benytte langtransportert petroleum. Hvordan går dette karbonregnskapet opp? 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar