tirsdag 5. desember 2023

Det er ikke bare Norge som har hatt det kaldt i det siste

Nå mener meteorologene at Norge topper listen over de kaldeste landene for tiden. Nå er ikke det i nærheten av sant. Men dog, det er kaldt nok i Norge uansett. 

Trønderne hakker tenner: I november 1879 ble det målt en temperatur på -18,7 grader i Trondheim. Temperaturen forble rekord i trønderbyen, helt til kl. 09 forrige tirsdag, da det ble det målt -18,8 grader ved målestasjonen Skjetlein i Trondheim. Den 144 år gamle rekorden ble dermed slått. 

Vel, ved å holde blikket stivt på Norge slipper kanskje de mest CO2-skadde i det miljøet å nevne at det er kulde- og snørekorder ikke bare over Europa, men over store deler av kloden for tiden. 

Men hele Europa fryser.


Danskene er f.eks. rimelig rystet for tiden: København hadde nylig sin kaldeste novembernatt på 104 år - men vi glemmer vel aldri de månedslange kulderekordene under den legendariske klimakonferansen i desember 2009 der isbjørnen nektet å smelte før langt ut på våren, trass i at noen klimaaktivister ble tatt med (petroleumsfyrt) blåselampe midt på natta.

 

Antarktis har hatt sin kaldeste november på 40 år, og trenden viser en avkjøling på mer enn 1°C siden 1999


Amerikanerne har hatt sin snørikeste Halloween noensinne

- Historisk kulde i november rammet store deler av Sør-Amerika, bl.a. Argentina

Uruguay nådde kulderekorder allerede i oktober


Australias østlige halvdel og New South Wales satte en rekke kulderekorder (vestlige deler var derimot normale/noe over snitt; typisk sesongeffekt av de store luftstrømmene fra tropene)

Japan har slitt med rekordmye snø og kulde en god stund allerede

- Det snør på Hawaii, men det er ikke så uvanlig i de høyeste områdene, men det er uvanlig for perioden

- I Nord-Kina, Kasakhstan og Mongolia har det omkommet en tragisk mengde husdyr pga. de laveste temperaturene siden 1980-tallet, Mongolia bl.a med rekordlave -48,6 °C.
- Kina har hatt flere regioner med rekordsnøfall i det siste

- Rekordtidlig og rekordmye snø mange steder i Alpene. Nå er 5 av de 6 første alpinrennene avlyst pga. store snøfall.

Sesongåpningen i Sölden ble avlyst pga. både snømengder og kraftig vind.
To helger senere ble begge rennene i Zermatt-Cervinia avlyst av mer snø enn arrangørene kunne håndtere.

Men det er ikke bare Europa og Asia som snør ned for tiden, nå er også Beaver Creek i USA stanset av snømengdene:

 







Lørdagens (2. desember) utforrenn i Beaver Creek er avlyst. Kun ett renn har blitt gjennomført denne sesongen. Aleksander Aamodt Kilde (31) har fortsatt til gode å kjøre verdenscup denne vinteren.

Lenke: 
https://www.vg.no/sport/i/768pGV/alpint-ny-utfor-avlyst

- Privatfly ble stoppet av snøen i München




- 90 % av Russland dekket av snø før høsten var over, og mange områder med tidlige kulderekorder. Eksempler er -40 ° C i Tuguro-Chumikansky-distriktet i Khabarovsk-territoriet. Dette anses som «veldig kaldt» selv midt på vinteren. Rekordkulde var heller ikke et isolert tilfelle: 7. november ble det også målt -40 °C i Tomponsky Ulus i Yakutia.




Det er 50 minusgrader i Jakutsk i Sibir. Selv for en av verdens kaldeste byer er dette unormale temperaturer på denne tida av året.








Kilde --> https://klimadebatt.com/forum/index.php?msg=16602







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar