tirsdag 28. november 2023

Overdrevne påstander om oppvarming i Antarktis

I juni 2023 ble Antarktis rapportert som "hot" i forskjellige publikasjoner, inkludert Vox.com. Likevel var gjennomsnittlig maksimumstemperatur for Mawson minus 12,6 grader celsius, som ikke er fullt så kaldt som det langsiktige junigjennomsnittet for alle årene siden 1954 som er minus 13,5 C. Når juni maksimumstemperaturer for Mawson er rangert høyest til lavest, kommer juni 2023 inn som den 29. varmeste og 42. kaldeste – noe som tyder på at temperaturene i Antarktis ikke var spesielt nyhetsverdige og heller kalde.

Likevel hevder tabloidene at juni 2023 var het – selv i Antarktis. Det hele er tull.

Noen av disse påstandene har sin opprinnelse i University of Maine's Climate Reanalyzer, et verktøy som bruker satellittdata og datasimuleringer. De representerer et ommodellert gjennomsnitt. Det er faktisk ikke et eneste sted hvor noen kan måle gjennomsnittstemperaturen på jorden – eller Antarktis. Snarere, når det kunngjøres at det er det varmeste det noen gang har vært, refereres det til en statistikk.

Denne gjennomsnittstemperaturen er nødvendigvis et tall som er utledet fra andre tall. Det vil kanskje ha blitt gjort noen målinger her og der, og så noen justeringer, og så noen summering og noen justeringer igjen. Slik er det med beregning av regionale og globale gjennomsnittstemperaturer – enten fra satellitter, treringer, iskjerner eller termometre. For å være sikker, hvert år blir vi fortalt at det blir varmere, og tilbake på slutten av 1980-tallet ble dette oppnådd for den globale gjennomsnittlige termometerrekorden ved å droppe noen av de kaldere værstasjonene. Dette hadde effekten av å øke den totale gjennomsnittlige globale temperaturen, på et tidspunkt da temperaturene på mange enkeltsteder sank noe.

De som har fulgt politikken for å måle temperaturer husker kanskje også den beryktede linjen i Climategate-e-postene, der de globale gjennomsnittstemperaturene basert på treringer, som også viser en nedgang etter 1980, blir 'korrigert' ved å erstatte den globalt gjennomsnittlige temperaturen fra termometeret rekorder – ikke bry deg om at nedgangen i temperaturene allerede var "korrigert" ved å fjerne data fra mange kanadiske og russiske værstasjoner på høye breddegrader.

Med utgangspunkt i denne skitne historien med å beregne globale og regionale temperaturer, kan jeg tenke ut et stort antall måter University of Maine's Climate Reanalyzer kan generere en høyere gjennomsnitts-temperatur for Antarktis og spesielt jorden.



Faktisk, jo større geografisk område som dekkes, desto større mulighet for kreativ regnskapsføring. Bedrifter som bruker lignende teknikker kan havne i fengsel for slik oppførsel, mens klimaforskere vanligvis blir forfremmet.

For mer informasjon om hvordan temperaturer måles ved Mawson, kan du laste ned det aktuelle kapittelet fra Climate Change: The Facts 2020, det er her:

https://climatechangethefacts.org.au/2023/07/17/no-evidence-of-warming-at-mawson-antarctica/


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar