søndag 19. november 2023

Media anstrenger seg for ikke å nevne kulde og store mengder snø

 I fjor:

Snøstormer tar livet av gjetere i Mongolia og Kina

– I fjor forstyrret kulde og snø de sesongmessige migrasjonene til gjetere i Nord-Kina, Kasakhstan og Mongolia.

– I november i fjor døde gjetere i den nordvestlige kinesiske regionen Xinjiang i de laveste temperaturene siden 1980-tallet. Hundrevis av storfe og sau frøs i hjel da snøstormer og temperaturer så lave som rekordhøye -48,6°C blåste inn fra nord.

Så noen ferskere meldinger:

Rekordsnøfall i Kina

– Tog og busseruter ble kansellert og skoler stengte over hele Nord-Kina da sesongens første store snøstorm rammet landet. Ifølge værtjenesten ventes kaldfronten å gi rekordstort snøfall.

– Store motorveier i nordøstlige byer som Harbin, hovedstaden i Heilongjiang-provinsen, er stengt og flyreiser er kansellert, ifølge den kinesiske statskringkasteren CCTV.


Mye snø i Anchorage

– Anchorage så også sitt første store snøfall fra søndag til mandag, med mer enn 15 cm falt bare 5. november.

– Ifølge National Weather Service var dette den største mengden nysnø som noensinne har falt i byen 5. november. Den tidligere rekorden på 10 cm fra 1964 ble dermed klart overgått. 


Én meter snø fra tidlig sesong i Alpene

– Det har snødd kraftig i de europeiske alpene denne uken. «Det ser bra ut», melder planetski.eu.

Snøfallsmengdene har overskredet én meter i enkelte områder, med nullgradersgrensen som har sunket til 1500 meter.

- Høye nivåer er registrert i de nordlige franske alpene, som skistedene Tgnes, Le Arcs, La Rosiere og Chamonix, mens i de vestlige sveitsiske alper Glacier 3000 og Verbier, samt Courmayeur og La Thuile i nordvest. Italia, har registrert utrolige nivåer tidlig på vinteren.

– Tallrike europeiske skisteder har allerede åpnet sine løyper: 2 i Finland, 1 i Norge, 7 i Østerrike, 3 i Italia og 3 i Sveits. Flere skisteder skulle åpne denne helgen, inkludert Verbier i Sveits (fredag 10. november).

– Operatører i Frankrike forbereder seg også på en tidlig åpning, ettersom antall forespørsler har økt etter det store snøfallet. 


90 % av Russland dekket av snø

– I følge den vitenskapelige lederen ved det russiske hydrometeorologiske senteret Roman Vilfand er 90 % av Russland dekket av snø.

- Hele Sibir og sør i Ural er dekket av snø, inkludert Transbaikalia; i Khabarovsk-territoriet og Primorye er det gjennomsnittlig 20 cm snø; på Sakhalin er det opptil 8 cm.

- Det meste av Karelia er dekket av snø, det samme er den nordlige halvdelen av Arkhangelsk-regionen, inkludert Arkhangelsk selv; snø har akkumulert i Komi-republikken i lang tid, mens snødekket vedvarer nord i Perm Krai.

– På europeisk side går grensen til snødekket nord for Moskva og St. Petersburg, ifølge en rapport fra hmn.ru. – Nå kan vi si at 90 % av territoriet er dekket av snø, sa Vilfand for å illustrere situasjonen.


Flere snørekorder i Kina

– Et rekordstort tidlig snøfall har truffet nordøst i Kina denne uken, noe som har ført til kanselleringer av fly, stengte veier, kanselleringer av tog og stengning av skoler.

– Ifølge en seniormeteorolog ved National Meteorological Center kommer det første snøfallet i nordøst i Kina vanligvis mellom slutten av november og begynnelsen av desember, så denne ukens snøfall kom usedvanlig tidlig.

- Harbin utstedte en svært sjelden "rød" snøstorm-advarsel - den høyeste i Kinas firelags varslingssystem. 


Kraftig snøfall rammet en rekke kinesiske provinser, og forårsaket omfattende forstyrrelser.

– Kinas nasjonale meteorologiske tjeneste har utstedt et oransje snøstormvarsel for provinsene Jilin, Heilongjiang og Indre Mongolia.

– Den dvelende kulden er neste problem og arbeiderne strever nå med å gjenopprette strømmen og rydde snødekte veier. 


Kulde- og snørekorder i Russland:

Dette er en "ordentlig" tidligvinter arktisk storm – ikke rart at vestlige medier ikke vil røre den.

–40°C i Russland

Etter nyhetene om at 90 % av Russland er dekket av snø [se ovenfor], viser de lave temperaturene seg også tidlig og allestedsnærværende. «Den russiske vinteren går sin gang», melder gismeteo.ru.

– Sesongens første -20 °C ble målt i Russland 11. oktober, og de første -30 °C ble registrert 17. oktober. 

Og nå har den kontinentale kulden nådd en ny topp: -40°C.

– Forrige helg i Tuguro-Chumikansky-distriktet i Khabarovsk-territoriet var det -40°C. Dette været anses som "veldig kaldt" selv i dypet av vinteren, enn si i begynnelsen av november, selv etter russiske standarder.

– Kulden var heller ikke et isolert tilfelle: 7. november ble det også målt -40 °C i Tomponsky Ulus i Yakutia:

Kilde. Gismeteo

Ifølge Gismeteo vil ikke denne frosten forsvinne. Tvert imot vil det forsterkes i dagene som kommer og spre seg til nye områder.


SØRLIGE HALVKULE? REKORDENE FALLER!

Må nesten nevne at sørlige halvkule setter årstidsrekorder for kulde og snø også:

Historisk novemberkulde griper Argentina, Australia

– En sen kuldeperiode har rammet store deler av Sør-Amerika, spesielt Argentina. Landet registrerte de laveste novembertemperaturene siden registreringene startet.

– En rekke rekorder for topper og nedturer har falt. Nye laveste nivåer inkluderer 0,1 °C på Córdoba lufthavn, som brøt rekorden på 2 °C satt 4. november 1992, 1,6 °C i Chamical, som brøt rekorden på 4,5 °C satt 9. november 2010, og 2,8 °C i Mendova, som slo 3,2 °C satt i 1992.

– Nye lavpunkter inkluderer Gualeguaychús 13,8°C, som brøt den gamle rekorden satt i 1992, og Paranás 13,5°C, som slo rekorden som ble satt i 1936.

– Kulden var sterk, opptil 24 grader under normalen, og den var også utbredt, og rammet det meste av Argentina.

 

Australia

– Mens det var skikkelig varmt i vest, var det iskaldt i øst. Nye laveste nivåer i november falt i New South Wales, inkludert -2,5 °C i Young og -0,1 °C i Parkes.

 

Kald oktober i Uruguay

– Den søramerikanske frosten i begynnelsen av november rammet også Uruguay, og fortsatte den unormalt kalde oktober. Oktober 2023 var i gjennomsnitt mellom -0,5 °C og -1 °C under flerårsnormen.


Og til slutt unner vi oss å gjenta at det er registrert mer enn til tiårs nedkjøling i Antarktis

Ny studie: Antarktis har avkjølt mer enn 1 °C siden 1999

Betydelig avkjøling i det 21. århundre i det sentrale Stillehavet, Øst-Stillehavet og nesten hele Antarktis "impliserer betydelig usikkerhet i fremtidige temperaturprognoser for CMIP6-modellene". – Zhang et al, 2023 rapporterer at gjennomsnittlig årlig temperatur i Vest-Antarktis falt med mer enn -1,8 °C mellom 1999 og 2018. Avkjølingen var mest uttalt om våren, med den vestantartiske iskappen (WAIS) avkjøling med en hastighet på 1,84 °C per tiår.

– Ifølge resultatene til Zhang et al., har det meste av det antarktiske kontinentet avkjølt seg med mer enn 1°C de siste to tiårene. Se for eksempel kjøletrenden på ~1 °C per tiår for Øst-Antarktis (2000 til 2018) vist her: 


 


 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar