mandag 28. august 2017

Så, havisen i nord er borte?

Troen på klimaskremselspropagandaen medfører at mange lar være å tenke selv, samt å undersøke fornuftig dokumentasjon. Ett eksempel er et seksmannsteam med eventyrere som den 20. juli i år la ut på tur med robåt fra Tromsø. Målet var å nå Nordpolen. De hadde hørt at sommerisen i Arktis tilhører historien.

Avisa Nordlys omtaler ferden:
https://www.nordlys.no/roing/verdensrekord/tromso/de-fem-mennene-har-tilbrakt-den-siste-uka-i-robat-og-satt-ny-verdensrekord/s/5-34-677460

Daily Mails verson:
http://www.dailymail.co.uk/news/article-4826254/British-rowers-stranded-Arctic-nightmare.html

Den 10. august nådde de havisen ca. 79 grader nord (rett vest for Magdalenafjorden på Svalbard). Kulde og utmattelse gjorde at de snudde og rodde sørover til de havnet på Jan Mayen 19. august. Der ble de tatt hånd om folk fra den norske stasjonen på øya mens de fremdeles venter på å bli reddet av den britiske kystvakta.
Ekspedisjonen tar en tenkepause. Foto: 

Vi har imidlertid flere som har latt seg inspirere av påstandene om et isfritt Arktis. Den 14. august dro 2 seilbåter ut fra Nome i Alaska for å seile til Nordpolen. Denne ekspedisjonen ledes av en eventyrer ved navn Pen Hadow. Man kan finne både "Pen Hadow" og "Arctic Mission" på Twitter. De satser på å foreta reisen på den tiden av året da isen er nær sitt minimumsnivå – midten av september. For øyeblikket (27.08.2017) er de omtrent like langt nord som roerne var da de ga opp. De har nå truffet på is, men den er ikke så tettpakket som ved Svalbard. De har allerede begynt å få kalde føtter, noe som gjenspeiler seg ved utsagn på bloggen deres som:
"There was a possibility that the time needed for stationary-based research work, as well as the photography and documentary filming, might conflict with our other goal – to sail as far north as it is safe to go".
Uten å være synsk er jeg villig til å vedde på at de aldri vil nå helt frem til polpunktet.

Status 28.08.2017 kl. 16:00 - her går det litt frem og litt tilbake

Ferden nordover tok slutt den 30. august – da stanget de mot iskanten på 80 grader og 9 minutter nordlig bredde. Selvsagt blir denne fadesen forsøkt framstilt som om det var en vellykket ekspedisjon. 

I ettertid så vi at de selvsagt dro tilbake til Nome. 


Link til ekspedisjonens webside: http://www.arcticmission.com/Jeg håper dog at slepet med polarskuta «Maud» klarer å fullføre ferden.

NRKs beskrivelse av ferden med «Maud»:
https://www.nrk.no/urix/spent-for-_maud_-slep-gjennom-isen-mot-gronland-1.13669826

Ette mye strev kom Maud frem til Assiaat på Grønland:
https://www.nrk.no/urix/is-og-storm-kunne-ikkje-stanse-den-100-ar-gamle-polarskuta-_maud_-1.13694224

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar