mandag 11. november 2024

Trumps gjenvalg: De klimatroende på COP29 er fortvilet

 


Det globale klimasirkuset, formelt kjent som FNs 29. klimakonferanse (COP29), er i gang i Baku, Aserbajdsjan, og timingen kunne ikke vært bedre. Eller enda verre – avhengig av perspektivet ditt. 

Donald Trumps retur til Det hvite hus har gitt et velfortjent knyttneveslag til de forsamlede klimatroende.

Tross alt er det ingenting som ødelegger en god preken om planetarisk frelse som et sognebarn som nekter å ta evangeliet på alvor. Mens COP29-delegatene skynder seg for å lage «konsensus», er realiteten klar: global klimapolitikk var alltid et korthus, og Trumps valg er vindkastet som kan blåse det overende.


Trumps prioritering: Klimarealisme over ideologi

Si hva du vil om Trump, men han er i det minste konsekvent. Hans første periode knuste Paris-avtalen og fremmet  amerikansk energiuavhengighet uten å be om unnkyldning. Han prioriterte økonomisk pragmatisme fremfor tåkete klimamål. Nå, med en anndre periode, svetter klimakorsfarerne – ikke på grunn av global oppvarming, men fordi planene deres på flere billioner dollar henger uten tvil på USAs samarbeid.

Selve Parisavtalen, hyllet som et landemerke innen klimadiplomatiet, er grunnleggende tannløs. Til og med Det internasjonale energibyrået (IEA) innrømmer at nåværende forpliktelser kommer langt under målene det hevder er nødvendige. Med Trump tilbake i ledelsen, vil selv disse ineffektive løftene sannsynligvis bli ignorert. La oss være ærlige – bør vi ikke applaudere klarheten? Ikke minst når noen er villig til å syne bløffen.


COP29: Et toppmøte i uorden

Hvis Trumps seier ikke er nok til å surne stemningen i Baku, har fraværet av store verdensledere sikkert gjort susen. Den europeiske unions Ursula von der Leyen, Brasils Lula da Silva, Joe Biden, Emmanual Macron, Gahr Støre og andre fremtredende skikkelser er passende "for opptatt" til å delta, og etterlater klimakoret uten sine stjernesolister.


Tomme stoler og tomme løfter

Denne mangelen på oppmøte er mer enn en planleggingskonflikt; det er en stille erkjennelse av at klimatoppmøterutinen mister dampen. Tiår med årlige COP-møter har gitt lite utover svulstige kommunikasjoner og uhåndhevbare avtaler. De sanne troende vil selvfølgelig fortsatt dukke opp med proklamasjoner om "fremskritt", men alle som følger med vet sannheten: hjulene faller av klimatoget.

 

Fantasi til 1 billion dollar

Et av hovedpunktene på COP29 er et forslag om å traktere 1 billion dollar årlig til utviklingsland for klimatilpasning og klimademping. Hvordan finansiere denne massive formuesoverføringen? Ideene spenner fra skattlegging av oljeselskaper til avgifter på flyreiser og frakt.

Det er en imponerende sorg, men la oss bryte den ned. Utviklingsland krever erstatning for et problem de hevder de ikke forårsaket, mens rike nasjoner lover penger de ikke har. Selv om disse skattene materialiserte seg (svært tvilsomt), vil midlene sannsynligvis bli sløst bort på tulleting som solfarmer som slutter å fungere etter to år eller vindturbiner som ikke kan overleve en frisk bris.

 

Utviklingsnasjoner: Rett til å klage eller praktisk unnskyldning?

De høyeste stemmene på COP29 kommer fra land som fremstiller seg selv som ofre for industrialiserte nasjoner. Men mange av de samme landene øker på med kull-, olje- og gassprosjekter, og beviser nok en gang at hykleri er den sanne fornybare ressursen. Med Trump uvillig til å spille den skyldfølte velgjøreren, kan disse nasjonene trenge å revurdere sin strategi – eller enda bedre, fokusere på reell utvikling i stedet for å jage klimautdelinger.

 

Aserbajdsjan: Petrostat som vert for klimakulten

Å velge Aserbajdsjan som vert for COP29 er enten ironi eller et øyeblikk av klarhet. En nasjon hvis økonomi er avhengig av olje- og gasseksport er nå scenen for globale diskusjoner om utfasing av fossilt brensel. Det er som å be en rev om å vokte hønsehuset – og så gi den en kokebok.

Den offisielle linjen er at Aserbajdsjan diversifiserer til fornybar energi, men la oss ikke tulle! Å være vertskap for COP29 er et PR-stunt, en mulighet til å pusse landets image samtidig som man fortsetter å hente inn profitt fra de ressursene klimapublikummet ønsker å eliminere.

 

Hva sier dette om klimapolitikken?

Valget av Aserbajdsjan er emblematisk for en større sannhet: Klimadiplomati er full av motsetninger. Verdens ledere forkynner nøysomhet mens de flyr i private jetfly. Fossilt brenselavhengige nasjoner lover netto null. Og nå møtes forkjemperne for avkarbonisering i en petrostat. Alt er teater, og publikum begynner å bli slitne.

 

Nedgangen i klimadiplomatiet

La oss innse det: COP-prosessen ble aldri designet for å lykkes. Den er avhengig av avtaler som ikke kan håndheves og velviljen til nasjoner med motstridende interesser. Resultatet er en forutsigbar syklus av overhypede kunngjøringer, vage løfter og lite handling.

 

Problemet med konsensus

Ved å kreve enstemmighet garanterer COP-toppmøter effektivt middelmådighet. Hver nasjon får veto, og ethvert seriøst forslag vannes ut til meningsløshet. Legg til dette den politiske ustabiliteten i nøkkelland – Trump i USA, geopolitiske spenninger i Europa og økonomisk uro i utviklingsland – og sprekkene i systemet blir åpenbare.

 

Hva er poenget?

Den mest morsomme delen av COP29 er påskuddet om at noe av dette betyr noe. Selv om det foreslåtte fondet på 1 trillion dollar ble realisert fullt ut (spoilervarsel: det vil det ikke være), ville det ikke gjøre noe med globale utslipp. Hvorfor? Fordi Kina og India, verdens største utslippskilder, fortsatt bygger kullanlegg raskere enn du kan si "karbonoffset."

 

Konklusjon: Schadenfreude og virkelighet

Trumps gjenvalg er en skarp påminnelse om nyttesløsheten ved global klimapolitikk. Hans kontante avvisning av klimaortodoksi avslører det mange allerede har mistanke om: disse toppmøtene er lite mer enn forseggjorte forestillinger, skilt fra praktiske realiteter og fulle av motsetninger.

I stedet for å beklage Trumps tilbakekomst, burde kanskje de klimatroende takke ham. Ved å nekte å spille med, avslører han hulheten i agendaen deres. Og hvis COP29 ikke oppnår noe utover å demonstrere den sannheten, vil det ha vært et toppmøte verdt å huske.

 

 

 

 

 

 

Lenke à https://wattsupwiththat.com/2024/11/11/trumps-re-election-a-deliciously-timed-reality-check-for-cop29/

Og

https://edition.cnn.com/2024/11/11/climate/cop29-climate-talks-trump/index.html




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar