tirsdag 25. februar 2020

NRK bommet igjen med klimapåstander



Søndag 23. februar kom NRK med nye påstander om at vi påvirker klimaet farlig på grunn av våre klimagassutslipp. Denne gangen viste den "nøytrale" nyhetskanalen en oversvømmelse etter den tropiske stormen Idai som rammet Mosambik i fjor. Lavtliggende landskap, dårlig infrastruktur  og relativt gebrekkelige bygninger, var medvirkende årsak til mange skader og dødsfall. 1,5 millioner innbyggere ble direkte berørt og mer enn 750 døde. 

NRK-innslaget prøvde å gi inntrykk av at dette var noe av det verste uværet som hadde truffet regionen, med påstander om at nå ville alt bare bli verre (fordi vi har syndet mot Gaia).

Ingen kan nekte for at stormen Idai var forferdelig og rammet området veldig hardt. Imidlertid var stormene i området i 1972 og 1994 langt verre. Men det var før politikerne diktet opp at det var vår skyld. Indonesia ble også truffet av noe langt verre i 1973. 


Oversikt over skadene slike stormer har gjort i området. Tallene er hentet fra FN, gjengitt i Nature


I samme programinnslag påsto NRK at havnivået kom til å stige faretruende heretter. Den amerikanske National Oceanic and Atmosphere Administration, NOAA, holder greie på havnivå-målinger rundt om i verden. Dessverre har de bare en måleserie fra 1960-tallet frem til omkring år 2003 fra Maputo i Mosambik. For å få en litt bedre oversikt må man også sammenligne tilsvarende målinger fra nabolandene som går helt fram til 2020. Man finner flere slike stasjoner i Sør-Afrika. Her er ingen tegn til økende havnivåstigning. 

Selv om fjordårsstormen Idai var ødeleggende var det "fake news" igjen NRK.







Lenke: 

NRK-innslaget

Hvorfor Idai var så ødeleggende


Havnivåstigning i Maputo, Mosambik

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar