tirsdag 8. desember 2020

Opptak av TV-program, både NRK og andre

 



De som benytter PC har lenge hatt muligheten til å ta opp og lagre videoer fra Youtube. Dette kan man eksempelvis få til ved å installere RealPlayer, da denne gir deg, med enkelte unntak, mulighet til å laste ned videoer. Men om man ønsker å lagre TV2- eller NRK-program, er mulighetene langt mer begrenset. Jeg er klar over at CanalDigital, Telenor og andre leverer smarte tunere der man kan gjøre slike opptak. En annen mulighet kan også være å anskaffe en liten TV-mottager som plugges rett inn i USB-inngangen på datamaskinen. Jeg har prøvd en slik sak fra et firma som heter Terratec (tysk). Det fungerte sånn noenlunde i Windows, men den beste programvaren for dette var å finne til MAC, "EyeTV". Dette er ikke gratisprogramvare. Men her er man begrenset til bare de programmene man kan motta direkte gjennom luft.

Redningen for PC-brukere er imidlertid å finne fra et firma ved navn "NCH Software" fra Australia. På hjemmesiden deres kan man finne dette bildet:


A free version of Debut video capture software is available for non-commercial use only. If you will be using Debut at home you can download the free version here.


Når man har lastet ned og installert programvaren, ser den slik ut:


La oss si at man vil ta opp litt av nyhetene til BBC. Da går man først i "Screen"-menyen (Den lille ned-pila) og velger at man skal markere den delen av skjermbildet som skal betraktes. 



Når det er ferdig-markert, fortsetter man ved å trykke på "Select"-knappen


Opptaket starter da med en gang man trykker på den runde, røde opptak-knappen.



Videoformatet er .avi med 30 bilder i sekundet som standard, noe som kan endres.



Programvaren har og valg for å hente video fra webkamera og andre nettverkskamera.


NCH Software har også et produkt ved navn "Prism" - gratis til hjemmebruk - som konverterer video til diverse formater:



Eksempler:
























































Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar