lørdag 4. mars 2023

Vindkraft gjør strømmen langt dyrere enn den ville vært om man bare benyttet stabil kraft

 


Figuren over viser et øyeblikksbilde av strømproduksjon og forbruk i Finland fra 3. februar til 3. mars 2023. Kjernekraft --> gult. Varmekraft --> grønt. Vindkraft --> orange. Vannkraft --> blått. Forbruk (belastning) som er større enn det som produseres i Finland --> hvitt.

Her er det flere ting vi kan merke oss. 

  • Kjernekraft bør kjøres mest mulig optimalt, dvs. med konstant effekt hele tiden. Dette har i første rekke med god utnyttelse av investeringene å gjøre, men også med det faktum at effekten fra et slikt kraftverk ikke kan varieres særlig raskt. Kjernekraften gir et stabilt bidrag til kraftmiksen i de landene som har etablert slike kraftverk.
  • Den uregjerlige vindkraften spretter opp og ned i utgangseffekt, og gjør sitt ytterste for å ødelegge både en stabil totaleffekt, en stabil frekvens på strømmen og en stabil spenning i nettet. I forhold til de andre formene for kraftverk, krever slike vind-industrianlegg et ekstremt stort areal og en mengde tilførselsledninger, som regel langt vekke fra der energien skal benyttes.
  • Vi ser at finnene har to andre energiformer som må til for å eliminere ustabiliteten som vindkraften forårsaker. Det gjelder vannkraft og varmekraft. Vannkraft kan relativt raskt reguleres opp og ned i utgangseffekt. Når det gjelder varmekraft, er det nok først og fremst gasskraft som har en tilsvarende egenskap. I praksis må man imidlertid ha tilgjengelig nok vann- og/eller varme-kraft til helt å erstatte et bortfall av vindkraften (om det ikke blåser, eller blåser for sterkt). Ingen av disse to forskjellige kraftformene krever et tilsvarende virvar av tilførselsledninger som vindkraften krever. I tillegg er gasskraftanlegg lett å plassere i nærheten av der strømmen skal forbrukes. Verken vannkraftanlegg eller gasskraftanlegg krever arealer i nærheten av det vindkraften trenger.


Det veldig mange politikere ikke har fått med seg, er at om man i Norge skal bygge ut et visst antalll megawatt med vindenergi på toppen av det vannkrafta vår klarer å levere, må de bygges ut et tilsvarende antall megavatt med stabil kraftforsyning for å takle ustabiliteten til vindkraften. Introduksjonen av vindkraft i energisystemet har medført at vi må bygge ut et dobbelt system, med både ustabil og stabil kraft. 

Kan noen være så vennlige å spørre politikerne (og ikke minst statsministeren) hvordan de kan hevde at det blir billigere å bygge ut vindkraft da, når man må trylle fram like mye stabil kraft samtidig?

Dette gjør at strømmen i praksis vil bli over dobbelt så dyr som den ellers ville vært om man bare bygde ut stabil energi.

All logikk tilsier at man snarest mulig bør sanere vindkraften i Norge, eller i det minste koble den vekk fra stamnettet, og stoppe enhver form for offentlig subsidiering/finansiering av denne ustabile kraftformen. Om man bare opererer med stabil energi i nettet, noe som nettet faktisk er konstruert for, vil både utbygging, drift og vedlikehold bli enklere, billigere og langt mindre plasskrevende. 

Om man vil ha utbygging av fossilfri energi, og ikke ønsker å bygge ut mer vannkraft, er små modulære kjernereaktorer (SMR-er) et godt alternativ.








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar