torsdag 6. juni 2024

Fotobevis for at Antarktis ikke smelter

Dette er bare nok en vitenskapelig studie dømt til å forsvinne

En norsk hvalfanger betalte for 2200 flybilder av Øst-Antarktis i 1937. Siden den gang har menneskeheten sluppet ut 91 % av alle utslippene vi noen gang har produsert, og verden står overfor en utryddelseskatastrofe, og likevel viser satellittbilder denne 2000 kilometer lange delen av Øst-Antarktis har ikke endret seg - eller i det minste ikke på noen måte relatert til vår bruk av kullkraft eller fly, tog, klimaanlegg og biler. I utgangspunktet slapp menneskeheten ut 1600 milliarder tonn karbondioksid som skulle varme polene dobbelt så raskt som noe annet sted, men det er fortsatt ingenting å se her.

2,000 km of Antarctic ice-covered coastline has been stable for 85 years


Ved hjelp av hundrevis av gamle flyfotografier som dateres tilbake til 1937, kombinert med moderne datateknologi, har forskerne sporet utviklingen av isbreer i Øst-Antarktis. Området dekker omtrent 2000 kilometer med kystlinje og inneholder like mye is som hele Grønlandsisen.

Sammenlignet med moderne data er isstrømningshastighetene uendret. Mens noen isbreer har tynnet ut over kortere mellomperioder på 10–20 år, har de holdt seg stabile eller vokst litt på lang sikt, noe som indikerer et system i balanse.

Eksisterende historiske isbrerekonstruksjoner (Byrd11, Moider32 og Peninsula31) og isbreer inkludert i denne studien (frontale rekonstruksjoner n = 21, høyderekonstruksjoner n = 12, hastighetsrekonstruksjoner n = 4 et annet år, ant-2003-2003-2003, Antarctica al5.

Tenk deg oppstyret hvis disse gamle bildene viste en isbre som smelter?

De fleste av bildene som ble brukt i studien ble tatt under en ekspedisjon i 1937 organisert og betalt av den norske hvalfangeren Lars Christensen. Oppdraget hadde som mål å produsere de første kartene over denne delen av Øst-Antarktis, men kartene ble aldri publisert på grunn av den tyske invasjonen av Norge. Siden har bildene vært lagret på Norsk Polarinstitutt i Tromsø og glemt.

Da forskerne fra Københavns Universitet leste om ekspedisjonen, innså de at verdifulle bilder sannsynligvis var gjemt i et arkiv i Norge. De reiste til Tromsø og gjennomgikk alle de 2200 bildene som ble tatt under ekspedisjonen. De supplerte de norske flybildene med bilder av de samme isbreene fra australske undersøkelser utført mellom 1950 og 1974.


B Taylor-breen i 1937, 1956 og 1973 som fanget på flybildene. Nærbilde viser de forskjellige typene refleksjonsmerker som brukes for å standardisere den interne bildegeometrien. C Produserte digitale høydemodeller (DEM) overliggende på ortomosaikk generert fra interpolerte DEM-er. For produksjonene av 1956 DEM og ortomosaic inkluderte vi ytterligere skråbilder (ikke inkludert her) da breen ble fotografert med et trimetrogon-kameraoppsett.

Abstrakt:

I løpet av de siste tiårene har flere sektorer i Antarktis gått over fra ismassebalanselikevekt til massetap. For å avgjøre om nyere trender overstiger omfanget av naturlig variasjon, er langsiktige observasjoner avgjørende. Her utforsker vi det tidligste, storstilte luftbildearkivet av Antarktis for å gi en unik oversikt over 21 utløpsbreer langs kysten av Øst-Antarktis siden 1930-tallet. I Lützow-Holmbukta viser resultatene våre konstante isoverflatehøyder siden 1930-tallet, og indikasjoner på en svekkelse av lokale landfaste sjøisforhold. Langs kystlinjen til Kemp og Mac Robertson, og Ingrid Christensen-kysten, observerer vi en langvarig moderat fortykkelse av isbreene siden 1937 og 1960 med periodisk tynning og dekadal variasjon. I alle regioner samsvarer de langsiktige endringene i istykkelsen med trendene i snøfall siden 1940. Våre resultater viser at stabiliteten og veksten i ishøyder observert i terrestriske bassenger de siste tiårene er en del av en trend som strekker seg over minst en århundre, og fremheve viktigheten av å forstå langsiktige endringer når man tolker dagens dynamikk.

Og for de som ønsker å se flo og fjære (i den grad vi har noen data) her er den detaljerte grafen over de 21 isbreene. Det er åpenbart at uten langsiktige data og klimamodeller som fungerer (og kan forutsi nedbør) har vi ingen sjanse til å forutsi brevekst eller tap, og vi bør heller ikke utlede langsiktige profetier fra 20 eller 30 år korte sykluser. Selv 85 år med noe minimale data viser at det er mye variasjon, og ingen av dem har tilsynelatende noen åpenbar sammenheng med menneskeskapte CO2-utslipp.


https://www.nature.com/articles/s41467-024-48886-x


REFERENCE

Mads Dømgaard et al, Early aerial expedition photos reveal 85 years of glacier growth and stability in East Antarctica, Nature Communications (2024). DOI: 10.1038/s41467-024-48886-x





Kilde: https://joannenova.com.au/2024/06/2000-kilometers-of-east-antarctic-glaciers-dont-look-much-different-after-85-years-and-1-6-trillion-tons-of-carbon-dioxide/





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar