søndag 30. juni 2024

Grønlandsisen pr. 30. juni 2024

Massebalansen for Grønlandsmassivet: 

Sommerutviklingen er mer nedbørs- enn temperaturrelatert. Det ikke temperatur i det korte bildet (noen få enkeltår) som bestemmer smeltingsgraden for Grønlandsmassivet i sommerhalvåret, men derimot nedbørsmengden.
Eksempel: Et relativt sjeldent nedbørsbelte for årstiden har passert over søndre halvdel av massivet de siste par dagene. Med døgnstabile kuldegrader over store deler av innlandsmassivet ser vi dermed straks en tilvekst langt over referanseperioden:


Vi ser altså en kvikk vekst nå pga. et kortvarig nedbørsbelte. Men altså ikke fordi det har vært så uvanlig kaldt: De neste par ukene kan vi derimot få se et tilsynelatende paradoks for dem som ser blindt på temperatur, nemlig at selv en uvanlig kald sommer men med nedbørsnivå under snitt kan føre til relativ nedgang i massebalansen.

Ikke godt å si om det vil skje de nærmeste par ukene, men jfr. langtidsvarset pr. idag, som spår en kald men nedbørsfattig periode de neste par ukene:




I et lengre perspektiv: Vi synes å være på vei inn i ny kald 30-års syklus

Som sagt, sesongmessig vår-til-høst variasjon over få år er mye mer nedbørsrelatert enn temperaturrelatert.

I de lengre 30/60-års kalde/varme syklusene som er karakteristisk for nordområdene (AMO/NAO-syklusene, osv.) vil imidlertid en signifikant endret temperaturtrend vise en mer varig effekt (særlig) på ytterkantene av massivet, og da med spesielt stor påvirkning i sommerhalvåret. Utlagt: Langvarig trend (mer enn noen få år) med økt avsmelting i sommerhalvåret reduserer evnen til full gjenoppbygging gjennom vinterhalvåret.

De to siste 30-års syklusene vi har sett dette var i

a) mellomkrigstiden (ca. 1916-46) da Arktis smeltet omtrent slik vi opplevde i 1980-90-årene,

b) avbrutt av den kalde 30-års etterkrigstiden 1946-76 (på lavere CO2-nivåer!), etterfulgt av

c) den varme syklusen fra 1976 med uttopping på 1980-90-tallet i Arktis, og nå

d) først "pausen" fra 1998 og deretter stabiliseringen i Arktis fra 2006, og med ny arktisk isvekst de siste 10-15 årene.

Så langt Arktis, det er foreløpig for tidlig å endelig konkludere med at en ny kald 30-års periode er under full global utvikling, vi må ha noen år til med observasjoner pga. de ulike forsinkelsene som alltid følger disse skiftene. Og som gjør at man ikke kan fullt konkludere med samlede observasjoner før langt ut i syklusene.











Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar