onsdag 12. juni 2019

Det grønne skiftet er slett ikke ufarlig







  




   
















 Fra  hydrogenstasjonen i Sandvika



Vi har nylig hatt en eksplosjon i en hydrogenstasjon i Sandvika. 10. mars var det en tilsvarende eksplosjon på taket av en buss i Stockholm.

Dette minner oss på at hydrogengass under trykk slett ikke er ufarlig. Det mange ikke er klar over, er at hydrogengass under gitte betingelser kan selvantenne, da vanligvis med en kraftig eksplosjon som resultat.

De fleste gasser som ekspanderer fra et område under høyt trykk til et område med lavere trykk vil forårsake avkjøling. Slike gasser sies å ha en positiv Joule-Thomson koeffisient. Disse gassene kan benyttes i kjøleskap, frysere og kjøleanlegg. Det finnes 3 gasser som har en negativ Joule-Thomson-koeffisient, nemlig helium, hydrogen og neon. Disse vil i motsetning til de andre gassene forårsake oppvarming under tilsvarende betingelser der de andre gassene gir avkjøling. I tilfellet med Stockholm og Sandvika er det ganske sannsynlig at en plutselig lekkasje forårsaket en så brå oppvarming at hydrogengassen, som sammen med oksygen fra luft blir svært eksplosiv, virkelig ble til en livsfarlig bombe.

Vi vet at kortslutning i batteripakken til elbiler også kan gi svært intens brannutvikling som nærmest er umulig å slukke. Sammenlignet er bensin og diesel relativt sett langt tryggere enn hydrogen og elektrisitet.

Når det gjelder større solcelleanlegg på hustak kjenner man til at brannvesenet kvier seg å slukke branner i taket til slike hus. Dette av redsel for å få støt fra strømførende ledninger.

Politikere som er redde for den livsnødvendige, ufarlige plantematen CO2, prøver i all hast å bevilge seg til teknologiske gjennombrudd. De skjønner neppe alle farene med en slik unaturlig forsering av det som ellers kunne ha vært en naturlig utvikling.


Det tar tid for ny teknologi å modnes. 





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar