lørdag 25. april 2020

Jordskjelv, vulkaner og kosmisk stråling



Sakurajima er en av de mest aktive vulkanene i verden, noe som gjør den ideell til å studere  muografi-teknikken

I 2010 kom det en studie – "Explosive volcanic eruptions triggered by cosmic rays: Volcano as a bubble chamber"Der har man undersøkt 11 utbrudd fra vulkaner der magmaen var rik på silisiumdioksid (kiselsyre). Dette gjaldt utbrudd i perioden år 1700 til 2005. I 9 av disse 11 tilfellene var sola inne i en inaktiv fase hva angår solflekker. Det betyr i praksis at solvinden – som beskytter mot høyenergetisk, kosmisk stråling – var relativt svak. Når protoner (kosmisk stråling) treffer atomkjerner i atmosfæren, oppstår en prosess som ender opp med at det dannes µ-ioner, som er elektrisk ladde partikler som kan trenge titalls av meter gjennom stein og annet materiale.  Slike partikler har vært målt både undervanns og 700 meter nede i fjell.

Man trenger ikke å la fantasien løpe så veldig langt før man også kan mistenke at annen geologisk aktivitet kan være påvirket av kosmisk stråling. Dette er imidlertid ikke noe som er bevist. Det er snakk om en hypotese, men i motsetning til alle påstandene om våre CO2-utslipp som skal gi oss farlig global oppvarming, er sjansene større for å kunne bekrefte eller avkrefte denne hypotesen.
Vi må bare ha mange nok målestasjoner plassert rundt om på kloden, slik at man alltid har noen i nærheten av der det skjer jordskjelv eller vulkanutbrudd. 
Det finnes heldigvis en mulighet for å plassere ut en mengde slike målestasjoner. Man må bare benytte samme metode som ved SETI - leting etter signaler fra verdensrommet.

Ved et prosjekt som kalles "The international Cosmic-Ray Extremely Distributed Observatory (CREDO) project", som startet i 2016 i Krakov i Polen, har 12 land bundet seg til å være med på slik leting. I den sammenheng har man laget en app for mobiltelefoner - CREDO for Android - for IOS er navnet COSMICRAY 
 - som kan benyttes til å detektere treff av kosmisk stråling. Dersom et tilstrekkelig stort antall mennesker benytter denne appen, vil man kunne få en rimelig god detekteringsmulighet over hele kloden.




































Lenker.

Hunters of cosmic ray particles come together in CREDO:




Explosive volcanic eruptions triggered by cosmic rays: Volcano as a bubble chamber:

Are Cosmic Rays a Key to Forecasting Volcanic Eruptions?:

https://eos.org/articles/are-cosmic-rays-a-key-to-forecasting-volcanic-eruptions


First muography of Stromboli volcano:

https://www.nature.com/articles/s41598-019-43131-8



There Are Currently 45 Ongoing Eruptions With Eruptive Activity From 52 Volcanoes at Some Point so Far This Year:




Oversikt over vulkaner og jordskjelv:

https://www.volcanodiscovery.com/



Info om 





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar