tirsdag 9. februar 2021

Vintrene skal nå ha blitt varmere, våtere og villere


I tråd med skremslene fra FNs klimapanel innførte Meteorologisk Institutt i 1995 begrepet "ekstremvær". Så da stormene "Berit" og "Cato" samt orkanen "Dagmar" i 2011 slo til for fullt, kunne man trygt konstatere at det aldri hadde vært slik ekstremvær her til lands tidligere. Behendig "glemte" man å nevne at før 1995 hadde man benyttet andre betegnelser på slike hendelser.

Skremselspropagandaen var også tidlig ute med å forklare at på grunn av klimaendringene (underforstått at våre klimagassutslipp skulle ha skylden) ville vintrene bli villere, varmere og våtere, så skiføre ville snart være en saga blott. Spådommene har nevnt både år 2000, 2010 og 2020 som de årene der skiføret skulle ta slutt. Men hva opplever vi for øyeblikket? I Danmark, som veldig sjeldent har skiføre, kjørte Danmarks Radio seg fast i snøskavlene igår (8.02.2021). I Tyskland er det snøkaos både på veier og jernbaneBBC melder den 8.februar om UK weather: "Storm Darcy leads to heavy snow and ice". Det er advart om snø og kalde temperaturer I Frankrike. Nederland har gått ut med "kode rød" på grunn av snøvær, men nå er det faktisk forhold for å arrangere skøyteløp på kanalene for første gang på mange år. Store deler av Russland har fint skiføre. Det meldes om stopp i covid-vaksineringen i New York og områdene omkring med avlyste flyavganger, stengte skoler og veier – alt på grunn av godt skiføre.

I det hele ser det ut som om det nå ligger et "lokk" av kulde over størsteparten av den nordlige halvkule.

Øyeblikks-temperatur-bilde 9.02.2021 hentet fra https://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/overlay=temp/orthographic=35.05,85.31,342/loc=-178.055,89.693

I Nord-Norge har flere kommuner slitt med tørt vær og lave temperaturer etter nyttår. Det har gitt barfrost, bunnfrosne bekker, sprukne vannrør og dermed store problemer med vanntilførselen. 

  De hardest rammede områdene

Beredskapssjefen i Nordland, Asgeir Jordbru, sier dette er en skjør situasjon. Dersom været fortsetter sånn i flere uker kan det skape store utfordringer. Det er en god del plasser hvor man har oppfordringer om å bruke minst mulig vann, rett og slett fordi tilsiget er så lite at man frykter man kan gå tom, sier Jordbru. I et intervju med NRK avslutter han med dette utsagnet:"Dette er en situasjon man kan forvente i årene fremover.  Klimaendringer vil gi stadig lengre tørkeperioder på vinteren. Så det er også en grunn til å ha fokus på dette. Situasjonen nå viser at noen tiltak må iverksettes." 

Dette kan da ikke være et politisk korrekt utsagn. Det skulle jo bli våtere og villere.



Oversikt over snødybde:


 







Diverse lenker:

NRK: Det blir villere og våtere

NRK: Vannkrise i Nord

Ferske vinterbilder fra Russland





 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar