Nå fordampet klimaløftene
De store teknologiselskapene trekker seg unna. Microsoft og Google har gitt opp - de skryter ikke av karbonnøytraliteten sin lenger. Ikke nå som utslippene deres har økt med henholdsvis 29 % og 50 % de siste fire eller fem årene. Over 500 selskaper lovet å nå netto null innen 2040, men 96 % av dem klarer ikke å holde seg på sporet. For å distrahere oss fra å snakke om hvordan klimaboblen har dukket opp, legger noen skylden på "AI" (kunstig intelligens).
Verden står overfor massedød og kokende hav, og vind og sol er fortsatt like billige som de aldri har vært, men Big Tech sniker seg unna å redde verden, vent, fordi kunstig intelligens bruker mye strøm? Det er som om disse administrerende direktørene var redningsmenn for Moder Jord for ikke lenge siden, men nå er det plutselig et kappløp om å fange AI-markedet? Tilsynelatende ble planetredderne i stedet røverbaroner som nå driver business.
Dr. Jemma Green, som selger programvare for fornybare markeder, prøver å selge oss en uflakshistorie, som om det gir mening. Sannheten er at hvis netto null-teknologier var billige og nyttige, og administrerende direktører noen gang brydde seg om planeten, ville de ikke forlatt dem.
Hvorfor forlater store selskaper stille sine klimaforpliktelser?
Jemma Green, Forbes
AIs energisult og bedriftsklimahykleri
…bedrifter som Google, Microsoft og Shell posisjonerte seg en gang som ledere innen bærekraft, og satte ambisiøse mål med null for å samsvare med global miljøinnsats. Den raske økningen av energihungrende kunstig intelligens tvinger imidlertid disse selskapene til å revurdere – eller til og med forlate – disse forpliktelsene...
Bedriftens klimaløfter økte nylig, med over 500 selskaper globalt som forplikter seg til netto-null-utslipp innen 2040. Dette momentumet fortsatte mellom juni 2022 og oktober 2023, med en økning på 40 % i nye netto-null-mål. Likevel, ettersom AI-revolusjonen får gjennomslag, begynner sprekker i disse løftene å vise seg. Nyere analyser avslører at bare 4 % av disse selskapene er på vei til å nå sine mål, noe som fremhever en frakobling mellom bedriftsretorikk og virkelighet.
Til tross for overskriften, prøver Jemma Green ikke engang å forklare "Hvorfor" slutten er her. Etter noen avsnitt med å legge skylden på AI, beklager hun hvordan andre giganter som Shell, eller Gucci eller EasyJet også går bort fra målene sine, og stikker hull på avhandlingen sin om at det kun var på grunn av AI. Det er ikke slik at Gucci vil selge deg AI-programmer du skal ha på deg.
Det hun dokumenterer er at bedriftsverdenen i det stille sletter mistakene sine:
Shell, for eksempel, har forlatt sitt 2035-mål om en 45 % reduksjon i netto karbonintensitet, med henvisning til "usikkerhet i endringstempoet i energiovergangen." Dette målet var en viktig milepæl mot Shells bredere mål om netto-nullutslipp innen 2050.
Det samme gjelder luksusmotehuset Gucci, som en gang forpliktet seg til karbonnøytralitet gjennom verifiserte karbonkompensasjoner. I mai 2023 fjernet Gucci i det stille fra nettstedet sitt påstanden om å være "helt karbonnøytral" .
Sannheten er at hvis jorden var i fare, ville smarte administrerende direktører og milliardærer, som også må leve på planeten, presse atomkraft som barnas liv var avhengig av det.
I stedet var det hele en intellektuell motekonkurranse og en rask søken etter subsidier. Og kanskje noen få til og med trodde vind- og solenergi gjorde noe nyttig, men det tror de ikke lenger.
Lenke -->
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar