tirsdag 17. september 2024

Trumps skygge hviler over kommende COP29

 


Hele verden venter på å se hvem som vinner det amerikanske valget

Den årlige FN-høstfesten for som forsyner seg av klimatrauet – kalt COP 29 – starter uken etter det amerikanske valget. Men i år blir ting forsinket ettersom landene «sitter på hendene» sine.

Havet koker, dommedagsklokken er fem sekunder på midnatt, og «fornybar energi er billig», men hvis den største økonomien i verden mister entusiasme, mister alle andre også entusiasme. Av en eller annen grunn kan det samme ikke sies om de andre, fjerde og femte største økonomiene.

Ikke rart de er så redde for ham – Donald Trump.

Utsiktene til at Donald Trump kommer tilbake som president henger over avgjørende FN-sponsede klimaforhandlinger, med land som "holder tilbake" sine posisjoner til de vet hvem som sitter i Det hvite hus.

Årets forhandlinger håper å øke pengebeløpene til fattigere land for å håndtere klimaendringer, men noen regjeringer har ikke foreslått et konkret dollartall, på vakt mot å forplikte seg for tidlig.

"Alle holder tilbake til de vet hvem som blir valgt," sa Mohamed Adow, en forkjemper og leder av forskningsgruppen Power Shift Africa.

I motsetning til de fleste år, er det to måneder frem i tid, og pengene er ikke på bordet. «Wheeling and dealing» ikke utført:

Månedene med oppstarts-sesjoner til COP29, som arrangeres i år i Aserbajdsjan, har gått smertefullt sakte selv etter de krevende standardene for globalt klimadiplomati, sier deltakerne.

Med bare to måneder igjen, er det fortsatt ikke en avtalt definisjon av "klimafinansiering", enn si hvor mye som skal betales, hvilke land som skal motta det og hvordan, og hvem som skal belastes for dette.

Noen utviklingsland krever mer enn 1 billion dollar årlig, en 10-dobling av eksisterende løfter.

Hvis han blir valgt, kan Trump kutte finansieringen til klimaet og Ukraina, og la EU – som nå svinger til høyre i valget i år – stå for regningen.

EU er ikke så mye bekymret for at de kanskje må "ta regningen" - det som skremmer dem er at et frigjort USA vil utkonkurrere deres egne saboterte økonomier og få dem til å se ut som tapere. Det vil gi næring til misnøye og fremveksten av grufulle høyreekstreme partier (De ekstremistene som tror menn er menn og fisk ikke trenger vindturbiner).

Vi kan faktisk føle oss litt beroliget av dette. Det betyr ikke at Trump vil vinne, men det betyr at «Galactic Deep State»-boblen fortsatt er bekymret for at han kan. Demokratiet er ikke helt dødt (ennå).

Bare ved å stille til valg, setter Donald Trump bremsene på noen av de mer flagrante klima-tilkarrerne, i hvert fall midlertidig. Sumpmonstrene ønsker ikke å se for fordervet ut om han skulle vinne. For når hjernen, fabrikkene og fortjenesten drar til The Land of The Free, vil det få deres egne posisjoner til å se så latterlige ut.









Kilde --> JoNova

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar