lørdag 25. januar 2020

NRKs dekning av riksrettssaken i USA har visse mangler


Når man prøver å følge riksrettssaken i USA i media, er det slående hvor forskjellig de enkelte media dekker den. NRK, TV2 og en del av de store norske media prøver hele tiden å fortelle oss at dette etter all sannsynlighet vil kaste Trump ut av Det Hvite Hus for godt. Det er imidlertid en usannsynlig urimelig tolkning av det som skjer i virkeligheten. Skal president Trump dømmes i Senatet må det foreligge bevis for at han har begått en straffbar handling. Slike bevis foreligger ikke, og det er demokratene klar over. Demokratene er også klar over at de ikke har en sjanse til å vinne neste presidentvalg. Derfor har de tatt i bruk slike uredelige midler som riksrettssak, men det er forgjeves. Republikanerne er i flertall og de viker ikke.
Økonomien har blomstret under Trump, arbeidsmarkedet har forandret seg dramatisk positivt, børsen har nådd nye høyder, Corleone-politikken i Midt-Østen har skremt religionsregimet i Teheran ganske kraftig ikke minst fordi oppbyggingen av USAs forsvar har økt, muren mot Mexico bygges, handelsavtalene mellom USA og Canada, Mexico, Kina og flere andre land er reforhandlet til USAs fordel, industribedrifter flytter tilbake til USA i hopetall osv. osv.
Det er tradisjon for å gjenvelge presidenter nå økonomien i landet går godt – sånn er det bare.

Man kan fundere på hvordan Demokratene skal klare å gjenreise partiet. Det klarer de i alle fall ikke å gjøre med den gjengen de nå har jaget frem som potensielle presidentkandidater. En mulig forklaring er at de har funnet en de vil ofre – Joe Biden, eller "Creepy Joe" som Trump pleier å kalle ham (noe som ikke minst henspeiler på hans nærgående "handsaming" av kvinner og barn). Biden er ved enden av sin karriere, 76 år gammel, og sliter med hukommelsen, noe som har vist seg i mange av hans TV-opptredener. Det 72 år gamle Trump-"monstret" viser en langt større våkenhet og energi. Amerikanske TV-tittere har merket seg dette, men de som bare er prisgitt NRKs dekning skjønner nok lite av det som skjer.
NRKs skjeve dekning er ikke noe nytt. Både valget av Ronald Reagan og Margaret Tatcher kom like overraskende på NRKs reportere som da Trump vant valget. Å si at NRK er politisk venstrevridd er å ta svakt i. NRK forvrenger veldig ofte den politiske virkeligheten. Sovjeterne hadde Pravda, men innbyggerne visste de ble utsatt for propaganda. Mange i Norge skjønner ikke at NRK utsetter oss for noe tilsvarende både når det gjelder utenriks og innenriks politisk dekning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar