søndag 31. juli 2022

Noen steder har skalldyr ansvaret for kontrollen av drikkevannet

Det høres kanskje rart ut, og det er faktisk litt rart, men noen steder i verden har man bestemt å overlate vannforsynings-systemet sitt til bløtdyr. Ja, skalldyr, som østers, blåskjell og muslinger. Det viser seg at disse kjæledyrene har en utrolig evne til å filtrere vann. På grunn av denne bemerkelsesverdige evnen bestemte forskere seg for å betro dem et veldig viktig oppdrag: å overvåke renheten til drikkevann.

Med hjelm og alt. De slutter ikke å være arbeidere


Hovedvannpumpen i Warszawa, Polen, en by med nesten 2 millioner innbyggere, har 8 av disse bløtdyrene, som er ansvarlige for å måle toksisiteten til vannet. Denne bioovervåkingen av byens vannsystem øker sikkerheten i prosessen. vannbehandling, da disse dyrene er svært følsomme for vannforurensning.



Etter å ha blitt valgt ut av forskere, gjennomgår bløtdyrene en streng akklimatiseringsprosess for å venne seg til det vanskelige livet som arbeider. Hos de som skal få en ny jobb, bestemmer forskerne den naturlige åpningen av skjellene deres. De kobler deretter kjæledyrene til systemkontrolleren.


Og der skjer det: Hvis østersen oppdager tegn på forurenset vann, lukker de umiddelbart skjellene og utløser alarmen.


Hvert av disse bløtdyrene kan bare gjøre jobben sin i tre måneder. De blir deretter returnert til den samme innsjøen de kom fra, og satt på et lite merke, slik at forskerne ikke setter de samme dyrene i arbeid igjen. Så langt har systemet vært en suksess. Bortsett fra rent vann fra Warszawa, har man aldri registrert at noen av skalldyrene har mottatt bestikkelse for å skjule forurenset vann.







Kilde: Lois L. Kersey, Quora

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar