torsdag 8. september 2022

Hvordan fikk heroin navnet sitt?



Visste du at:
Morfin kommer fra opium, mens heroin kommer fra morfin. I 1874 blandet britiske kjemikere iseddik med morfin og syntetiserte et hvitt krystallinsk pulver, det vitenskapelige navnet på dette hvite krystallinske pulveret var diacetylmorfin. I 1897 syntetiserte en farmasøyt ved navn Felix Hoffmann fra Bayer i Tyskland diacetylmorfin igjen, og selskapet var henrykt over stoffets suverene hoste- og smerte-stillende effekt. Den ble stolt lansert av Bayer og fikk det suverene navnet "heroin", som betyr "helt".
Heroin ble opprinnelig bare brukt som den sikreste og mest effektive hostemedisinen, men bruken ble snart utvidet til å omfatte smerte, depresjon, bronkitt, astma og andre sykdommer, og til og med psykiatriske områder, noe som gjorde det til et absolutt mirakelmiddel. Fra pasienter til friske mennesker, fra spedbarn til voksne og eldre, alle ble heroinforbrukere. En av bruksområdene er å behandle morfinavhengighet. Heroin ble solgt til mer enn 20 land, og ga Bayer stor fortjeneste.
Heroinavhengigheten ble ikke tatt på alvor, og i realiteten var det ingen storstilt avhengighet blant heroinbrukere. Dette var hovedsakelig fordi heroin ble tatt oralt, som tok lengre tid å nå hjernen, og dosen var mye lavere enn hos senere narkomane. Da heroin ble utbredt over hele verden, dukket det opp metoder for snorting og injeksjon som kunne forårsake alvorlig heroinavhengighet. På denne måten slapp Bayer en demon ut i verden, noe som førte til en katastrofe og utallige menneskelige tragedier som fortsetter til i dag.


* * *


Frem til 1976 skjønte ikke folk hvorfor morfin o.l. virket så spesifikt i hjernen vår. De fant at det var reseptorer involvert, men hvorfor hadde vi reseptorer som var så tilpasset eksterne stoffer? Svaret var endorfinene som ble identifisert på det tidspunktet, først fant de Met- og Leu-enkefalin. Dette er kroppens egne svake smertestillere. Nærmest hjernens eget morfin. De virker i lystsenteret, og forklarer noe av lystfølelsene hos joggerne. Nå snakker alle om endorfiner, noe som var ukjent tidligere og skapte mye bry hos farmakologer.

For de som er interessert i litt flere detaljer: Heroin og morfin er helt stive molekyler. Beckett og Casey konstruerte en enkel modell for hvordan reseptoren så ut, for å passe til morfin og heroin. Metadon og andre produserte molekyler kunne passe til modellen, forutsatt en spesiell molekylform (konformasjon). Denne formen er påvist med krystallografi. Enkefalinene er ringformede peptider av fem aminosyrer. Med krystallografi er det vist at disse kan innta en form som passer til reseptoren. Dermed har brikkene falt på plass. Enkefalinene tar seg av svake smerter! Hjernen er fantastisk, den er full av signalstoffer.





Kilder: Quora, Wikipedia og Erik Bye (tidligere seniorforsker ved Statens arbeidsmiljøinstitutt).



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar