søndag 23. april 2023

Den nye "grønne kolonialismen" i Afrika i klimaendringenes navn ...

Grønn kolonialisme er et begrep som brukes for å beskrive handlingene som vestlige land og multinasjonale selskaper utøver for å fremme miljøbevaring og bærekraft i utviklingsland, ofte på bekostning av rikdommen til lokalbefolkningen. Det innebærer påtvingelse av vestlige bevaringsverdier og praksis på lokalsamfunn uten hensyn til deres kulturer, tradisjoner og levebrød.

Grønn kolonialisme fremmer en nykolonialistisk agenda under dekke av miljøvern

For eksempel har noen vestlige naturvernorganisasjoner (blant annet WWF) blitt anklaget for å bruke ressursene og innflytelsen til å ekskludere lokalbefolkningen fra beskyttede områder, begrense deres tilgang til ressurser og til og med tvinge dem til å flytte fra sine forfedres land. Dette har ført til konflikter mellom naturvernere og urfolk i mange deler av verden.

Videre har organisasjoner som IMF, WEF og FN advart afrikanske nasjoner om manglende overholdelse av urealistiske klimamål satt av vestlige nasjoner. For eksempel advarte USAs klimatzar, John Kerry, afrikanske nasjoner mot å utvikle sine egne fossile brensler, og sa "Vi trenger ikke skynde oss for å gå bakover, vi må være veldig forsiktige med nøyaktig hvor mye vi skal distribuere, hvordan det skal betales for, over hvilken tidsperiode og hvordan du fanger opp utslippene."

I hovedsak argumenterer han for at over én milliard mennesker bør fortsette å leve i fattigdom på grunn av hypotetisk fremtidige bekymringe om oppvarming. Det er klart at tilgang til billig og pålitelig energi, for tiden gjennom fossilt brensel, er direkte relatert til BNP-vekst, høyere utdanning, bedre like muligheter for kvinner og jenter, lavere dødelighet osv.

Tilgang til elektrisitet og energi til matlaging i Afrika...

 

Tilgang til elektrisitet og matlagingsbrensel i Afrika er en stor utfordring, spesielt i landlige områder. I følge Det internasjonale energibyrået mangler mer enn 580 millioner mennesker i Afrika sør for Sahara tilgang til elektrisitet, og mer enn 900 millioner er avhengige av tradisjonell biomasse, som ved og trekull, til matlaging.

Mangelen på tilgang til elektrisitet har betydelige konsekvenser for økonomisk utvikling og livskvalitet. Uten elektrisitet kan folk ikke få tilgang til moderne kommunikasjonsteknologi, som Internett og mobiltelefoner, som er avgjørende for utdanning, helsevesen og næringsliv. I tillegg er elektrisitet nødvendig for belysning, kjøling og andre grunnleggende behov, og er avgjørende for levering av viktige tjenester som helsetjenester og utdanning.

Avhengigheten av tradisjonell biomasse for matlaging har også negative konsekvenser for helse, miljø og likestilling. Forbrenning av ved og trekull produserer røyk og andre forurensninger, som kan forårsake luftveissykdommer og andre helseproblemer. I tillegg kan høsting av ved føre til avskoging og miljøforringelse, og kan uforholdsmessig påvirke kvinner og jenter, som ofte er ansvarlige for å samle brensel til matlaging.

Arbeid for å øke tilgangen til elektrisitet og rent matlagingsbrensel i Afrika har pågått. Arbeidet har inkludert utplassering av off-grid og mini-grid fornybare energisystemer, som sol- og vindkraft, og fremme av rene matlagingsteknologier, for eksempel rene kokeovner og biogasssystemer. Det gjenstår imidlertid betydelige utfordringer, inkludert begrenset finansiering for prosjekter for energitilgang, politiske og regulatoriske barrierer, og mangel på teknisk og menneskelig kapasitet til å implementere og vedlikeholde disse systemene. Alle disse grønne teknologiene har blitt forsøkt på tross av det faktum at Afrika har rikelige naturgassressurser på grunn av den fiendtlige politikken til for eksempel FN.




Grønn kolonialisme og vestlig bevaringsarbeid bør være basert på prinsipper om tilgang til naturressurser og menneskelig oppblomstring, og bør involvere aktiv deltakelse fra lokalsamfunn i beslutningsprosesser. Denne tilnærmingen anerkjenner viktigheten av å bevare både det naturlige miljøet og kulturarven til lokalsamfunn og søker å finne en balanse mellom bevaring og lokalbefolkningens behov og ambisjoner.

 


Kilde: https://www.consultancy.africa/news/1865/natural-gas-is-the-way-forward-for-the-african-resources-sector


Dagens politikk, i navnet av å bremse hypotetisk oppvarming innen 2100, vil holde over en milliard afrikanere i dyp fattigdom i flere tiår lenger enn nødvendig. Det er direkte menneskefiendtlig.

 








Artikkelkilde: 

DR. MATTHEW WIELICKI

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar