onsdag 22. februar 2023

Hva er det med Paktens Ark, og hvor er den?

De fleste av hendelsene som er beskrevet i Gammeltestamentet er vanskelig å verifisere. Så også historien om Paktens Ark. Flere har berørt fenomenet, f. eksempel Erich von Däniken og Spielberg/Lucas i Indiana-Jones-filmen "Raiders of the Lost Ark".

Om vi skal holde oss til bibelske "fakta", må vi kanskje her til å anlegge en science-fiction-vinkling.

Historien er slik at da Moses skulle ta med seg israels folk ut av Egypt, pleide Jahve å åpenbare seg i form av en brennende tornebusk som talte til Moses.


Antakelig ble dette en litt for tilfeldig form for kommunikasjon. Derfor fikk Moses instruksjoner om å få bygget et skrin, Paktens Ark, som skulle forbedre informasjonsflyten mellom Gud og menneske.

Sitat store Norske Leksikon:

"Ifølge disse beskrivelsene skulle Paktens ark være en kiste av akasietre, kledd med gull både innvendig og utvendig. Målene skulle være cirka 130 x 80 x 80 centimeter. Festet til selve kisten skulle det være et lokk eller sete (det hebraiske ordet kapporet oversettes svært forskjellig) av rent gull. På lokket skulle det stå to store kjeruber (hebraisk keruvim) som kunne spre sine vinger vannrett ut over kisten. Deres utseende er ikke beskrevet nærmere. Dette var å oppfatte som Guds tronstol, og hans stemme skal ha kommet fra stedet mellom kjerubene (2. Mosebok 25,22).

På sidene av kisten var det festet gullringer, og to bærestenger var festet mellom disse. Slik kunne arken bæres fra sted til sted. Ifølge tradisjonen var arken så hellig at det ble ansett som livsfarlig å se eller røre den. Under vandringen måtte kisten derfor dekkes til, slik at ingen kunne se den hellige gjenstanden."


For de som tror denne historien beskriver noe som virkelig skjedde, og lar fantasien løpe løs, må man nesten tenke i retning av at dette var en radio-kommunikasjonsenhet. Der var kanskje de gullbelagte bærestavene å betrakte som antenner. De som hadde ansvaret for Paktens Ark måtte benytte spesielle beskyttelsesdrakter.

Arken kunne ifølge skriftene ikke bæres av noen andre enn de levittene (tempeltjenerne) som hadde det som oppgave. Arken var den helligste gjenstanden i tabernakelet, og den var også det helligste i Salomos tempel. Den var plassert i «det aller helligste» (rommet), og det var kun ypperstepresten som hadde adgang. Han gikk inn i det aller helligste en gang i året for å ofre for folkets synd. Ifølge Bibelen ble arken en gang tatt av filisterne den gang Eli var dommer over Israel. Samuel ble dommer etter Eli. Israelittene tok senere arken tilbake, og den kom deretter til Kirjat-Jearim hvor den ble i flere år. I Davids regjeringstid ble den ført opp til Jerusalem på en vogn. Så holdt den på å falle av vognen, og en person tok tak i arken for å rette den opp slik at den ikke skulle falle ned. Han døde på stedet. Arken ble oppbevart i et telt utenfor slottet resten av Davids regjeringstid før den ble satt inn i Salomos tempel da det ble bygd. I tempelet ble arken anbrakt mellom to store gullkjeruber.

Vi må tolke dette slik at de som kom i nærheten av Paktens Ark enten risikerte å bli utsatt for høyspenning, radioaktivitet eller begge deler. Derfor krav om beskyttelsesdrakter samt plassering av kisten på et sikkert sted.

Designet av arken (hentet fra chabad.org)

Arken, som representerer Guds kjærlighet til sitt folk, ble bygget av hovedarkitekten for Tabernaklet, Betzalel. Gud instruerte at arken skulle bygges av akasietre, og ga svært spesifikke dimensjoner: 2,5 alen i lengden og 1,5 alen i høyden og bredden 2. Det var ytterligere to esker, begge laget av gull, som omsluttet trekassen. I alt bestod arken av tre lag: gull, tre, gull. Toppen av den ytre boksen var foret med en dekorativ gullkant kalt "zeir".


Arken hadde ingen føtter; den hvilte rett på bakken. Ringer ble festet til hvert av de fire hjørnene, gjennom hvilke gullbelagte trestenger ble tredd. Stengene, som aldri skulle fjernes, ble brukt av prestene fra Kehot-huset til å bære arken, for det var forbudt å frakte den med vogn.

"Kaporet", et gyldent deksel på en håndsbredde tykt, dekket den ytre boksen. På toppen av dekselet, laget av det samme metallstykket, satt «keruvene», kjerubene – to barnlige skulpturer som vendte mot hverandre, med vingene deres tårnende over arken.


Her må vi tolke litt.

I følge det jeg har lært om radioteknikk, vil jeg anta at bærestengene i praksis var radioantenner. En slik plassering ville sørge for god kommunikasjon både bortover (90 grader på retningen Arken ble plassert) og oppover (mot verdensrommet?). Lengden på stavene kan gi en indikasjon på hvilken bølgelengde kommunikasjonen benyttet. Måleenheten i alen er vanskelig å definere nøyaktig, men skal være et sted mellom 45 og 64 centimeter. Arkeologer er kommet frem til at det mest sannsynlig er snakk om 44,5 cm. Da er Paktens Ark ca. 111 cm lang (ikke 130 cm som det står i Store Norske Leksikon). Uansett totallengde på bærestavene, vil man måtte konkludere at halve bølgelengden til radiosignalene kunne være lik avstanden mellom festene (i ytterkant av Arken), eller kortere (n halve, der n kan være 1, 2, 3 ….osv). Opererer vi med et radiosignal med bølgelengde på 2 meter (eller kortere), befinner vi oss i VHF/UHF-området. Med sterke nok signal ville vi nok kunne nådd luftfartøy eller romfartøy i området over tempelet.


Wikipedia beretter →

"I Bibelen er Paktens ark sist referert til i forbindelse med babylonernes inntog i Jerusalem i 587 f.kr. Da Nehemja og Esra sørget for at tempelet ble gjenreist, var ikke lenger paktens ark i det aller helligste.

Paktens ark er en gjenstand mange har forsøkt å finne opp gjennom århundrene. Den mest utbredde teorien er at Paktens ark ikke ble tatt ut av Jerusalem da tempelet ble ødelagt i år 587 http://f.kr. Teorien er at Paktens ark fremdeles er under tempelhøyden i Jerusalem, men forskere som har lett der, har ikke funnet den.

Den etiopisk-ortodokse kirke hevder å være i besittelse av arken. Den oppbevares angivelig i et kapell ved Vår Frue Maria av Zion-katedralen i Aksum erkebispedømme.

En annen teori er at tempelridderne skal ha samlet alle de hellige skattene og gjemt den et sted som bare stormesteren og skattemesteren skal ha visst om.

Den kontroversielle amatørarkeologen Ron Wyatt påsto at han hadde sett både arken og steintavlene i en hule under Kristi korsfestelsessted Golgata. Dette kan imidlertid ikke bekreftes av andre."

Den norske Shakespeare-forskeren Petter Amundsen har fremsatt en teori om at Paktens ark er begravet på Oak Island i Nova Scotia."

Hvor mye man skal tro på dette, får være opp til den enkelte å avgjøre. Personlig tror jeg i alle fall at om man skulle prøve å lete etter Arken, ville jeg konsentrere letingen i Etiopia. Dette har sin bakgrunn i at Dronningen av Saba fikk en sønn med kong Salomo (selv om kongen hadde over 700 koner og tre hundre medhustruer). Sønnen hette Menelik, og vokste opp med vissheten om at han hadde dobbelt kongelig opphav. Sammen med de jødiske tjenerne sine styrte han riket sitt fra byen Aksum. Etter hvert dro han på besøk til faren (kong Salomo), men fikk ingen arv, da de tusen konene hadde sørget for et utall andre arvinger. Noe ville Menelik likevel ha med seg, så han stjal Paktens Ark. Så nå befinner den seg i Aksum. Der oppbevares den fremdeles i et kapell ved katedralen og bevoktes døgnet rundt og livet ut av en spesielt utdannet vokter. Bare arkens vokter får lov til å se den utilhyllet.


Kapellet, der Paktens Ark etter sigende oppbevares

Den mangeårige medarbeideren til NRK, Tomm Kristiansen (1950 - 2022) har vært i Aksum og kunne bekrefte at dette er historien slik etioperne kjenner den.

En kuriositet om Haile Selassie, den siste keiseren i Etiopia (etter Tomm Kristiansen):

Haile Selassie var tynn og mørk. Han var av adelsslekt, født i slutten av attenhundretallet. Keiser Menelik den annen var hans onkel. Selv het han opprinnelig Tafari Makonnen, tok navnet Haile Selassie da han ble kronet i 1930. Men han var vel ingen gud? Tja, det kommer an på hvem du spør. Han ble tross alt kalt for Kongenes konge og Løven av Juda. For å forstå hvorfor han ble en hellig mann, må jeg hente lyd fra jordens bakside, det vil si Jamaica.

På de karibiske øyer levde etterkommerne av de afrikanske slavene. Det eneste slavedriverne tillot dem å lese, var Bibelen, og derfra diktet de sin nye historie og skapte en fersk religion. De drømte om en svart Messias som kunne frigjøre dem og bringe dem tilbake til Afrika. På det afrikanske kontinent var det bare hvite koloniherrer, bortsett fra én, Haile Selassie. Han skulle bli deres gud, og Etiopia skulle bli det lovede land. De hadde jo allerede Paktens ark.

Keiseren het, før han ble kronet, Tafari. Ras betyr «prins» på amharisk. Han var altså Ras Tafari, og der har du navnet. Rastafariene anla lange fletter som en protest mot den hvite manns glatte silkehår. Det begynte på trettitallet, som en slags religiøs frigjøringsbevegelse for afrofolket på Jamaica. Det viktigste var selvrespekt og selvstyre og drømmen om Afrika.

De spiste sunn mat uten tilsetningsstoffer og holdt seg unna alkohol. De var pasifister, og det lange håret fikk etter hvert et navn, rasta. I Salmenes bok hadde de funnet en setning om at Herren lot «gress gro for fe og urter til menneskets tjeneste». Derfor opphøyet de røyking av cannabis til et sakrament, et ufravikelig uttrykk for Guds vilje. Gud, det var Haile Selassie, og Bob Marley var hans profet.



 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar