torsdag 21. mars 2024

Nei, vi skal ikke tvinges til å spise insekter!

 


Sist november var FN klar til å tvinge innbyggerne i velstående nasjoner til å legge om menyen kraftig. Planen var å få folk til å gi opp kjøtt, slik at barnebarna deres skulle få litt bedre vær.

Muligens, etter at tusenvis av bønder stormet rundt i  EU i traktorene sine i vinter, har ideen mistet mye av appellen. Ikke at FN er så ærlige at de forklarer hvorfor de ombestemte seg, eller til og med innrømmer at de gjorde det. Men den første delen av FNs mat- og landbruksorganisasjons (FAO) veikart for matsystemer har fått aktivistene til å gruble.

Utelatelsen av reduksjon av kjøttspising fra forslag i et FNs veikart for å takle klimakrisen og få slutt på sult er "forvirrende" ifølge akademiske eksperter. Gruppen kritiserte også FNs mat- og landbruksorganisasjons rapport for at den "avviser" potensialet som finnes ved å benytte alternative proteiner, som plantebasert kjøtt, for å redusere  husdyrs virkningen på miljøet.

For første gang noensinne ba noen aktivister til og med om "transparens". I en kommentar publisert i tidsskriftet Nature Food sa eksperter at FAOs unnlatelse av å inkludere en metodikk for hvordan de 120 handlingene den støttet ble valgt, eller en liste over forfattere, var "bekymrende og overraskende". De ba om at de neste delene av veikartet måtte være "mer transparent!" 

En gruppe akademikere har skrevet en artikkel i Nature hvor de kritiserer FN-gruppen. De kan ikke tro at FN ville gå glipp av en mulighet til å fremme vegetarisk livsstil og fake kjøtt. Lederen av FAO-gruppen forsvarte seg selv og sa "Endring av kosthold er nevnt åtte ganger i den 50 sider lange oppsummeringsrapporten" som høres ut som ingenting i det hele tatt, spesielt når de ikke en gang nevner "redusering av kjøtt".

Det varer kanskje ikke, men det ser ut og lukter som en seier. 1 - 0 til bøndene…. 

FN blir svekket av Folket - heldigvis.









Kilde --> JoNova

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar