fredag 12. august 2022

Arktis varmes opp fire ganger raskere enn resten av jorda. Ja, hva så?

 


Klimareligiøse redaksjoner i media har i disse dager viderebragt meldingen om at Arktis varmes opp veldig raskt, så dette er et tydelig tegn på at vi har en krise. Det refereres at forskere har sett på data fra de siste 40 årene - perioden 1979 til 2019, og dermed påstås det at oppvarmingen er større enn man noen gang tidligere har sett. 

Hva menes med tidligere? Kan de ha glemt å se på perioden 1928 til 1939?

Betrakter man de dataene for arktis (HadCRUT4) fra klimasentret Hadley i England (de som leverer data til de britiske meteorologiske institutt), ser vi at forandringen i temperatur fra 1979 til 2019 er på ca. 2 grader C. Bryter man det ned, er det snakk om 0,05 graders økning pr. år i snitt for denne perioden. 

Tilsvarende steg temperaturen med 2 grader fra 1928 til 1939. Det gir en økning på omkring 0,2 grader pr. år fra 1928 til 1939. Fra 1945 sank temperaturen igjen. Tilsvarende ser vi nå at fra 2019 har temperaturene i nord begynt å synke igjen.


Hva er problemet?




 




Om datasettet HadCRUT4:

HadCRUT er datasettet med månedlige instrumentelle temperaturregistreringer dannet ved å kombinere havoverflatetemperaturrekordene kompilert av Hadley Center ved UK Met Office og landoverflatetemperaturrekordene kompilert av Climatic Research Unit (CRU) ved University of East Anglia. 

"HadCRUT" står for Hadley Centre/Climatic Research Unit Temperature.

Dataene er gitt på et rutenett av bokser som dekker kloden, med verdier gitt for bare de boksene som inneholder temperaturobservasjoner i en bestemt måned og år. Interpolering brukes ikke for manglende utfyllingsverdier. Den første versjonen av HadCRUT strakk seg opprinnelig over perioden 1881–1993, og denne ble senere utvidet til å begynne i 1850 og for å bli jevnlig oppdatert til inneværende år/måned i nesten sanntid.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar