tirsdag 16. april 2024

Den grønne, økonomiske bobleøkonomien

 


Investorer flykter nå fra grønne investeringsfond på grunn av bekymringer om sektorens evne til å vokse, samt den mulige returen til tidligere president Donald Trump til Det hvite hus, rapporterte Reuters onsdag, med henvisning til analyse utført av et firma kalt LSEG Lipper.

Fond som investerer spesifikt i grønne energiselskaper og produkter rundt om i verden, solgte seg ut av disse for totalt 4,8 milliarder dollar (52 milliarder NOK) i løpet av første kvartal 2024, det største beløpet i et enkelt kvartal som er registrert, ifølge Reuters. I mellomtiden har S&P Global Clean Energy Index gått ned med rundt 10 prosentpoeng i år, mens S&P 500 Energy Index – et fond som inneholder mange olje- og gasselskaper – er opp med mer enn 16 % i år så langt.

"Dette er hva Consumers’ Research har advart om helt fra begynnelsen. Ideen om at hastverket inn i Environmental, Social and Corporate Governance (ESG) og grønne investeringer ville være bra for investorer og aksjonærer var alltid en løgn, sa Will Hild, administrerende direktør for Consumers' Research, til Daily Caller News Foundation . "Nå, med høyere renter og et helt annet energiparadigme, blir dårskapen til disse tåpelige, bortkastede tiltakene, helt tydelig."

Mange store finansinstitusjoner i USA har omfavnet ESG-investeringer de siste årene, og karakteriserte det som en praksis som gjør det mulig for investorer å tjene penger samtidig som de bidrar til å effektuere positive samfunnsendringer. Motstandere som har motarbeidet denne strategien sier at dette bryter med tillitsplikten som institusjoner har overfor sine investorer ved å injisere politiserte hensyn i økonomiske beslutninger som burde være helt upolitiske.

Nå er noen av de ledende kapitalforvalterne i verden, som BlackRock og State Street, under etterforskning av House Judiciary Committee for deres ESG-praksis, mens State Street og JP Morgans kapitalforvaltningsarm har trukket seg fra Climate Action 100+, en koalisjon som presser bedrifter til å kutte utslipp og vedta andre bedrifters klimapolitikk.

Globalt inkluderer noen av de grønne fondene som så de største kapitalutstrømningene i første kvartal 2024, Handelsbanken Hallbar Energi, et svensk fond som tapte 458 millioner dollar i investeringer, og iShares Global Clean Energy ETF, som tapte 335 millioner dollar, ifølge Reuters . I mellomtiden tapte Ninety One Global Environment Fund 226 millioner dollar i investeringer i første kvartal.

Den tilsynelatende nedgangen i investortillit og interesse for grønne energifond ser ut til å skje til tross for Biden-administrasjonens press for å fremme sin massive klimaagenda og tilsvarende kostbare initiativer tatt av europeiske stater som Tyskland. Regjeringer som de i USA og Tyskland har brukt enorme summer på å subsidiere teknologier som vind- og solkraftproduksjon, men grønn energi har ennå ikke fortrengt fossilt brensel som livsnerven i verdens utviklede økonomier.

Hvis investorinteressen for grønne energifond og -produkter fortsetter å forsvinne, er det usannsynlig at internasjonale klimamål etablert eller bekreftet på FNs klimatoppmøte i Dubai i 2023 vil bli oppfylt, ifølge Reuters.








Kilde --> https://www.reuters.com/business/energy/renewable-energy-funds-see-outflows-concerns-over-growth-policies-2024-04-10/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar