mandag 20. mai 2024

Metanutslipp kommer fra jordas indre




Det er flere mysterier om jorda som moderne vitenskap ikke helt har avklart. Et av mysteriene er hvordan jorda har fått havet sitt. Det andre er hvordan den fikk atmosfæren. Jeg synes den er helt åpenbart at disse to tingene er ganske viktige for livene våre. Uten vannet og luften ville jorda vært livløs og du ville ikke vært her! Svarer på spørsmålet om disse to tingene er ganske viktig vitenskapelig, og det hadde vært greit å få avklart dette.

En ting må være klart. Jorda kan ikke ha mottatt atmosfæren eller havene sine fra verdensrommet. Vann og is som treffer ville rett og slett bare bevege seg ut i verdensrommet igjen i en planet som holder på og dannes. Tyngdekraften ville ikke holde det her. 

Atmosfæren er i enda større grad absolutt ikke et produkt av noen utenomjordisk opprinnelse. Begge disse tingene er åpenbart dannet her på jorda. Vi må prøve å svare på hvor de kom fra.

Svaret er faktisk veldig åpenbart. Både vannet og luften kom innenfra jorda. Så la oss se på hvordan det skjedde. Svaret viser seg å være at jorda har en atomreaktor i eller nær sentrum. Denne reaktoren produserer et sett med gasser. Her skal vi ikke se på alle, men de viktigste er nitrogen, argon, helium og hydrogen. Når blandingen av disse gassene stiger ut mot overflaten, vet vi fra isotopene at dette stiger veldig raskt. Isotoper fortell oss prosessen reaktoren utfører. Det finnes en lang forklaring, men la oss hoppe til konklusjonen.

Ettersom blandingen av gasser som for det meste er hydrogen, stiger opp i jordas mantel, møter den karbon. Ved disse temperaturene og trykk, reagerer hydrogen med karbon og danner metan (CH
4) Dette vil være grunnlaget for alt. Etter som metan stiger mot jordskorpen, gjennomgår den et sett med kjemiske
reaksjoner med bergartene den møter. De fleste av disse reaksjonene skjer i oksygenrike bergarter som jernoksid og kalsiumoksid. Dette danner en prosess kjent som dehydrogenereings-syntese med metan og det polymeriserer til det vi kjenner som råolje. Samtidig er det et overskudd av hydroksyl (-OH) ioner. Disse danner hydrogenperoksid som svært raskt brytes ned til oksygen og vann. Slik fikk du vannet og oksygenet her på jorda.

Vi har en tjæreinnsjø i Trinidad hvor metan har polymerisert til tjære!

Når metanoljeblandingen stiger til overflaten og utsettes for luften, blir den umiddelbart oksidert til CO
2 og vann. Nå påvirkes oksydasjonshastigheten av hva gjenstanden er. Tung fraksjon råolje, som du kjenner som veitjære, kan ta et århundrer eller så å oksidere. Metan utfører denne oksidasjonen i løpet av noen få timer. Nettoeffekten er at all metan som kommer inn i atmosfæren blir nesten umiddelbart omdannet til CO2 og vann. 

Metan i atmosfæren møter sollys og oksiderer til karbondioksid og vann veldig raskt. Jeg vet at venstreorienterte vil fortelle deg at det tar år. Det tar ikke engang dager! Tingene er borte i løpet av en dag eller så.



Dette er et falskt fargebilde av Porter Ranch-lekkasjen av metan, den største lekkasjen i amerikansk historie. Metanet drev vestover som dette bildet viser. Vinden beveget seg rundt 10 til 15 mph. Det er mindre enn 30 miles til sjøen. Det hele ble oksidert av havet. Jeg vet at noen ekstreme vil prøve å fortelle deg noe annet, men metan er rett og slett ikke et forurensningsproblem. 

Fotosyntese er ikke perfekt effektiv og kan over sykluser av fotosyntese CO2 reduseres til oksygen- og karbonatskjell i sjøen. Disse skjellene faller til bunnen av havet og danner kalkstein. 






Intervju om temaet ved dr. Willie Soon og Tucker Carlson



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar