fredag 17. mai 2024

Vinteren på Svalbard er ikke slutt

De vinterlige forhold skulle selvsagt ha gått ut på dato nå en drøy måned før sommersolverv, men det er alltid like morsomt å bivåne Dagsrevyens klimaskadde værmeldere når det er langt kaldere på Svalbard enn vanlig for årstiden. For da unngår man rett og slett å omtale Svalbard. De må muligens stotre lenge her, for  årsaken finner vi ved å sjekke langstidvarselet for Svalbard - som altså ikke skal omtales på Dagsrevyen:




Denne politiserte klima-tragikomikken har for lengst skapt ren energi-selvskading på Svalbard:

Isen tilbake i Adventfjorden
I Svalbardposten kom det en gladmelding ved påsketider: Isen i Adventfjorden er tilbake etter 20 års fravær. Det ble opprettet en skuterløype så folk fra Longyearbyen kunne komme seg på tur. 

Men mer is var ikke bare positivt. Kraftverket i Longyearbyen som tidligere brukte kortreist kull er nå bygget om til dieseldrift. Et tankskip med diesel ble liggende fast i isen, men Sysselmesterens skip Polarsyssel greide å få det løs. Om ikke det var nok, så sviktet dieselaggregatet på kraftverket, og forsvaret måtte bruke et av sine Herkules fly til å levere reserve dieselaggregater. Men selv det var ikke nok, og i en periode måtte Longyearbyen få strøm fra kull i den siste gjenværende kullgruven, Gruve 7, som er besluttet nedlagt. 

Foto professor Ole Humlum 16.mars: Adventfjorden og Hiortfjellet (904 m.o.h.) på nordsiden, sett fra kysten ved Longyearbyen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar