mandag 13. desember 2021

Vindfarmbyggere. Vår tids "Snake Oil Salesmen"

 

Snake Oil. Bilde hentet fra Wikipedia

"Snake Oil selger." Uttrykket fremkaller bilder av snuskete profitører som prøver å utnytte et intetanende publikum ved å selge falske kurer. Faktisk definerer Oxford English Dictionary slangeolje som "et kvakksalver­middel eller universalmiddel."

I sin tid reiste slike svindlere rundt i USA fra sted til sted der de solgte "medisinen" sin, og skyndte seg rask av sted igjen før det gikk opp for folk at de var svindlet. Det samme prinsippet benyttes i dag av vindfarmselgerne. Men nå er det politikere som lures til å bevilge enorme subsidiebeløp for å bøte på den innbilte klimakrisen.  Her er den vindmøllene som er medisinen som skal redde jorda samtidig som naturen blir rasert.

Når så subsidiene slutter å komme, skynder dagens slangeoljeselgere seg videre til nye naive politikere. 

I Tyskland har man fått nok. Subsidiene er i ferd med å ta slutt der – derfor tok kvakksalverne veien til Norge og Sverige i stedet. 

Sporadisk strømproduksjon lønner seg nok, men bare for de som nyter godt av subsidiene som følger med. Til tider benektes dette, men da tier man stille om kostnadene ved å bygge nye tilførselslinjer og annen infrastruktur som skal til for å bøte på skadene som ustabil strømtilførsel forårsaker. Det snakkes ikke høyt om at man må ha - til en hver tid - tilgjengelig en alternativ stabil kraftforsyning som kan trø til når vinden ikke blåser akkurat passe. Dette stabile alternativet må kunne slå til på kort varsel, det er det nesten bare vannkraft og gasskraft som kan. 

På dette viset blir forbrukerne tvunget, enten de vil eller ikke, til å betale for både det ustabile og det stabile alternativet samt infrastrukturen og elektronikken som skal til for å få dette til å virke. 

Så dobbelt sett av alt pluss det som skal til for å binde dette sammen og få det til å fungere sømløst skulle altså være bedre og billigere enn stabil kraft alene i et allerede utbygd strømnett? Begge formene for strømgenerering kan selvsagt ikke utnyttes fullt hele tiden. Da har vår politiske "genier" funnet ut at man skal prioritere og betale for den ustabile krafta, hva enten den leverer eller ikke leverer strøm.

De som vedtar og bevilger penger på så tåpelig vis må da vitterlig mangle noe mer enn kalkulator. 

Equinor ser ikke til å ha tatt lærdom av sitt "eventyr" i USA der de sølte bort over 200 milliarder kroner. Her går de hen og investerer i verdens største havvind-farm, "Dogger Bank Wind Farm". Dette er et godt eksempel på hvordan man skal skaffe seg en liten formue – nemlig ved å starte med en stor formue.  Kostnadene ved å generere sporadisk elektrisitet ved hjelp av vind er svimlende; å gjøre det offshore gjør dem astronomiske. Til tross for mange års forskning og overdrivelser, er det fortsatt slik at havvind er et veldedighetsprosjekt. Man taper penger fra start til slutt. En ny norsk rapport viser at netto nåverdi av Dogger Bank er «minus 970 millioner pund». Det tilsvarer over 11,5 milliarder NOK. Vindparken kan nok gjøre sitt til å drepe ørner og hypnotisere krabber, men det er ikke kostnadseffektivt når det er meningen å lage billig elektrisitet, og det er heller ikke kostnadseffektivt til å endre det globale været.

 





Original "Snake Oil". Den er  laget av oljen fra den kinesiske vannslan­-

gen, som er rik på omega-3-syrene som bidrar til å redusere 

betennelse, var slangeolje i sin opprinnelige form effektiv,

spesielt når den ble brukt til å behandle leddgikt og bursitt.

 




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar