mandag 5. desember 2022

Drivhuseffekten er en fullstendig feil betegnelse - det er en ullgenser-effekt

 


Det finnes ingen atmosfærisk drivhuseffekt.

Et drivhus fanger varmen ved at glassveggene stopper den solvarmede luften å unnslippe.

I atmosfæren unnslipper den oppvarmede lufta ved ledning og konveksjon der den stiger opp slik at det opprettholdes en temperatur på omkring 15 grader C (i snitt) i atmosfæren.

En del av strålingen som sendes ut fra overflaten absorberes umiddelbart og omdannes igjen umiddelbart til mekanisk energi av H2O- og CO2-molekyler. Da kolliderer disse vibrerende molekylene med andre luftmolekyler, energien frigjøres, noe som medfører at lufta rundt blir varmet opp.

Hvis denne strålingen som stiger opp fra jorda ikke ble konvertert, ville energien fyke rett ut i verdensrommet med lysets hastighet. Jorda ville da være veldig kald. I stedet tar den oppvarmede lufta dager å miste energien til verdensrommet.  

Denne forsinkelsen i energitapet til rommet fører til at overflatetemperaturen øker med 33 C (fra minus 18 C til pluss 15 C.

Jordens atmosfære fungerer som en ullgenser på en kald dag. En liten økning av CO2-konsentrasjonen i lufta vil knapt merkes. En dobling av CO2-konsentrasjonen er å sammenligne med at du tar på deg en ekstra ullgenser når du er ute i kulda. Du vil ikke komme til å koke.

Dette kan absolutt ikke sammenlignes med et drivhus.

Det burde heller kalles ullgenser-effekten.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar