tirsdag 31. oktober 2023

Hvordan operere med flere (virtuelle) skrivebord

Virtuelle skrivebord i Windows


Som i Linux kan også Windows (10 og 11) operere med flere, forskjellige skrivebord. Dersom "oppgavevisning" ikke er aktivert, kan du gjøre det ved å høyreklikke på en ledig plass på oppgavelinjen og hak av for "Vis Oppgavevisning-knappen"


Da vil denne figuren vises (se rød pil!)


Trykker du på dette ikonet, dukker det opp ei rute øverst til venstre i skjermbildet ditt med teksten "+ Nytt skrivebord". 



For hver gang du trykker på denne ruta, lages det et nytt skrivebord. Da er det bare å velge det skrivebordet du vil benytte ved å trykke på det. 



Fjerning av overflødige skrivebord får du til ved i tilsvarende bilde bevege pila (skjermpekeren) over det aktuelle skrivebordet slik at det dukker opp et kryss oppe til høyre. Trykker du på krysset, fjernes dette skrivebordet.

Du kan også hurtig-"bla" mellom de forskjellige skrivebordene ved å holde nede CTRL og Windowstasten mens du bruker høyre eller venstre piltast for blaingen. 

Det finnes muligheter for å utføre alle disse funksjonene ved hjelp av tastetrykk - slik:

  • WIN + CTRL + D: Lag et nytt skrivebord
  • WIN + CTRL + F4: Avslutt aktuelt skrivebord
  • WIN + TAB: Start oppgavevisning

Når man lukker et slikt vindu vil eventuelle åpne program flytte seg til nærmeste åpne vindu.




                                                                      




Virtuelle skrivebord i Linux 

En nyinstellert Linux Mint (ver. 21.2 med Cinnamon menysystem) kommer med 4 virtuelle skrivebord i standardoppsettet. I tidligere utgaver av dette operativsystemet var det ganske lett å se hvordan disse skrivebordene skulle benyttes, da dette oppsettet vistes i oppgavelinjen. Slik er det ikke lenger. 

Men ved å benytte tastetrykkene Ctrl + Alt + Opp-pil eller Alt+F1, får man opp et skjermbilde slik:


Lar man piltasten (skjermpekeren) hvile over ett av disse vinduene, dukker et rødt kryss opp. Trykker man på dette krysset, lukkes dette virtuelle vinduet.


og vi får -->


Trykker man på plusstegnet helt til høyre, får man generert et nytt virtuelt vindu. 

Som i Windows kan man foreta hurtigblaing mellom disse vinduene ved å benytte 

Ctrl + Alt + Høyre/Venstre-pil


Man kan også aktivere visning av virtuelle vindu på oppgavelinjen. Det gjør man ved å høyreklikke på oppgavelinjen og velge "Miniprogrammer".



Uthev  "Workspace switcher" og trykk på plusstegnet under. 




Da vil de virtuelle skrivebordene vises nede til høyre på oppgavelinjen. Da er det bare å trykke på det skrivebordet/arbeidsområdet man vil benytte.







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar